Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єкатерина Шабаліна

«Коли не було їжі, води, газу або світла, - це все дрібниці»

переглядів: 498

Для нас війна почалася 31 травня 2014 року. Родичі живуть в Слов'янську, відразу почалося у них. Ми їх звали: «Приїжджайте, тут під Донецьком тихо». Ми живемо в восьми кілометрах від аеропорту, через поля. Говорили їм: «Приїжджайте до нас, що ж ви там сидите?» Вони приїхали 31 травня 2014 року, коли почали бомбити аеропорт.

Дочка закінчувала 4 клас. Це був звичайний сонячний будній день. А вже вночі з 31 травня на 1 червня було все добре чутно. До цього літали вертольоти настільки низько, що, коли пролітали над нами, ми розглядали обличчя людей.

31 травня в районі аеропорту був сильний бій, і його було дуже добре чутно, але ми ще не розуміли всього. Було дуже страшно. Просто чули, ніби гримів грім. Так для нас почалася війна.

Страх був дуже сильним від усього: від низколетящих вертольотів, від гучних вибухів. Ну чому так низько? Як так? Хоча ми жили недалеко від аеропорту і нас не дивував зліт і посадка літаків. Ми тоді говорили: «Мені здається, він зараз колесами зачепить наш дах».

У нас найбільше змінилися моральні цінності. Під час війни, в березні 2015 року ми втратили сина. Йому було вісімнадцять з половиною років... Ми зрозуміли: коли не було їжі, води, газу або світла, це все дрібниці. Ми переосмислили життя, усвідомили, для чого живемо, заради кого живемо.

У побутовому відношенні війна торкнулася не так нас, як інших. Багато людей роками просиділи без світла, без газу. У нашому селищі періодично теж не було світла, води або газу. Але це ж нічого в порівнянні з втратою близьких людей. Це найстрашніше.

Ми ніколи не залишалися без уваги Ріната Ахметова. У нас було достатньо «гуманітарки», щоб не голодувати. Були й дитячі «гуманітарки» з солодким, печивом, зі згущеним молоком і гігієнічними наборами.

Звичайно ж, ми мріємо спокійно спати і не сіпатися. До нас було потрапляння в будинок, руйнування. Але поступово нам допомагають ремонтувати. У минулому році нам поставили вікна, роблять дах. Нам хочеться тиші, щоб не було цих гучних подій.

Гуманітарної допомоги було досить. Якби не вона, було б важко. В кінці січня 2015 року розпочали отримувати перші коробки, і це було так вчасно, що ми не встигли відчути голоду. Тоді була і Польська гуманітарна акція, яка допомогла з вікнами, і постійні продуктові набори від Ріната Ахметова. Найбільша допомога була від Ріната Ахметова, спасибі його організації.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ласточкине 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій