28-річного Павла Холоденка катували і вбили російські солдати 2 березня 2022 року у лісі на околиці села Здвижівка Київської області. Поряд загинув його друг Віктор Балай.

Катували їх, а потім убили пострілами в голову

24 лютого, коли почалася повномасштабна війна, Павло із другом дитинства Віктором вирушили у селище Бородянка у військкомат. Хотіли отримати зброю і захищати Україну. 25 лютого, коли вони прийшли, там уже нікого не було.

Селище окупували російські військові. Друзі спершу пішли звідти у село Бабинці. Там переховувалися три дні, а потім вирішили повертатися у Здвижівку, адже дуже хвилювалися за своїх родичів. Йшли полями і лісом. Дорогою натрапили на російських солдатів. Окупанти взяли чоловіків у полон. Катували їх, а потім убили пострілами в голову.

Павло Холоденко народився у Здвижівці. Мав середню освіту. Пройшов військовий вишкіл і в 2014-2015 роках у складі батальйону поліції «Київщина» захищав Україну на Донбасі. Демобілізувався, працював таксистом. Дуже любив собак, особливо свою німецьку вівчарку Ніку.

«Павло був дуже добрим і гарним сином. Товариським. З дитинства дружили із Віктором, разом зростали, служили і загинули разом. Минув час, але біль не минає», – розповіла Тетяна Холоденко, мати вбитого.

Поховали Павла Холоденка у селі Здвижівка на Київщині.

У нього залишилися мама, брат, дідусь, вітчим та інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.