Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Лошакова

«Як я могла залишатися спокійною, коли до мого міста прийшла війна?»

переглядів: 715

Моє звичне буття припинило бути таким у грудні 2013 року. Тоді я дізналася, що в мене під серцем б’ється нове життя. Ця дитина була дуже довгоочікуваною.

До вагітності в мене життя, як то кажуть, вирувало. Я 10 років пропрацювала прес-секретарем Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Паралельно працювала журналістом і піарником у політиці. Після новорічних свят через загрозу викидня мені довелося залишити роботу й лягти в лікарню на збереження. Лікарі настійно рекомендували суворий лежачий режим. У такому режимі я прожила 8 місяців. Мені категорично заборонено було нервувати. Але як я могла залишатися спокійною, коли до мого міста прийшла справжня війна?!

Благо, що на збереженні я лежала в лікарні в Словʼяносербську – в 30 км від Луганська, і до листопада там було більш-менш спокійно, наскільки це можливо в підконтрольному «ЛНР» містечку.

Коли в червні в Луганську почалися масовані обстріли, жителі обласного центру переїжджали до спокійнішого Словʼяносербська. Звичайно, були перебої з мобільним зв’язком, постачанням продуктів харчування, водою й електроенергією, відсутність роботи. А ось бомбардувань там не було до осені 2014.

Для мене тоді головною проблемою став проїзд в обласний перинатальний центр, де було необхідно пройти кілька обов'язкових у моєму випадку обстежень. Для мене це були стресові моменти. Блокпости, люди в камуфляжі зі зброєю в руках... До вагітності я була дуже занурена в інформаційні потоки та мас-медіа, було дуже складно стримати себе й змусити просто не дивитися, не читати й не слухати. Тому що іншого способу заспокоїтися я не бачила.

Ми знали, що на мене чекає планова операція, тому залишалися до останнього на місці, тому що був великий ризик під час переїзду втратити дитину. Буквально щодня думали – залишатися чи їхати.

Не гаючи часу, до пологів ми підготувалися ґрунтовно. Придбали всі необхідні медикаменти, підгузки, одяг, візочок і навіть бензиновий генератор. Це на випадок, якщо в день операції не буде в лікарні світла. До слова, в Словʼяносербську кілька разів під час пологів у лікарні використовувався генератор. Таким чином ми застрахували себе від постачальницьких проблем.

На Яблуневий спас, 19 серпня 2014 року, я народила хлопчика, якого назвали Михайлом. Перебуваючи в лікарняній палаті, чула вибухи – десь уже поряд йшли бої. До того часу лінія вогню підійшла зовсім близько, але в Словʼяносербську ще можна було перебувати. Тим паче, що малюк був після кесаревого не зовсім стабільний.

Залишити Словʼяносербськ вирішили в перших числах листопада 2014 після того, як від вибухів на сусідній вулиці в будинку вперше вилетіли вікна, та довелося ховатися з новонародженою дитиною в підвалі.

Спочатку переїхали в Луганськ у свою квартиру. Але наш будинок знаходиться в східній частині міста, біля Станиці Луганської, де теж постійно йшли бої. Тому і там залишатися було небезпечно, до того ж наставала зима. Лякали невідомість, відсутність кваліфікованих лікарів, можливе відключення опалення. Так що за кілька днів ми знову виїхали.

Тоді дитині було три місяці. Ми не уявляли, як переїжджатимемо через блокпости й лінії вогню, тому що не було жодної конкретної й достовірної інформації. Неможливо було дізнатися, чому немає світла й води, і коли вони з’являться знову, який сьогодні режим пропуску й багато інших нагальних питань.

Все це було, власне, як і зараз, як то кажуть, «на удачу». Ти сідаєш у машину з маленькою дитиною і не знаєш, що буде далі. Коли ми вже в’їхали на територію, підконтрольну Україні, дізналися, що це був «день тиші». Тому ми не потрапили під обстріл.

Тривалий час нам довелося жити в друзів у Рубіжному, Харкові, Києві. А зараз я з чоловіком і маленьким Михайликом живемо в Борисполі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2015 Текст Історії мирних жінки 2015 переїзд обстріли житло внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій