Розлучили з мамою на «фільтрації», батько загинув під час обстрілів, маму викрали й вивезли до Росії – ці та інші моторошні історії озвучили діти, які через російську агресію втратили рідних і опинилися в депортації. У Ризі розпочалася міжнародна конференція «Війна Росії проти дітей» («Russians war on children»), присвячена поверненню українських дітей. У рамках заходу слово надали самим неповнолітнім українцям. Їхні історії вислухав проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода, що нині працює на заході в латвійській столиці.

Кіра – з Маріуполя. «Кірин тато в окупованому Маріуполі вийшов на балкон, щоб забрати продукти, які там були. У цей момент був обстріл, і тато Кіри назавжди залишився на балконі», – розповіла історію дівчинки Дар’я Герасимчук.

Зі слів уповноваженої, Кірина мама померла, коли вона була дуже маленька і тато виховував її сам. «Її викрали, вивезли до Донецька, де місяць вона не могла прийти до тями і згадати, що в неї є розряджений мобільний телефон, щоб зателефонувати дідусю», – розповіла Герасимчук.

Сама ж дитина згадує події в Маріуполі так: «Нам дуже не вистачало води, їжі готової. Ми навіть коли з Маріуполя виходили, нашою мотивацією була звичайна цукерка шоколадна маленька».

Її викрали, вивезли до Донецька

«Україна не знає точної кількості, скільки дітей викрала російська влада, – каже Дар’я Герасимчук. – Частина території під окупацією, ми не маємо туди доступу і не можемо сказати з точною впевненістю, чи дитина була вбита, чи продовжує жити на окупованій території, чи її викрали росіяни».

Нині, з її слів, верифікованими українською владою є лише майже 20 тисяч дітей, що «їх викрала РФ». Уповноважена каже: це – діти, про яких є персональні дані за інформацією від батьків, свідків, родичів або з медіа.

За даними порталу «Діти війни», на 31 січня 2024 року до РФ незаконно вивезли понад 19 тисяч українських неповнолітніх, але ця цифра може бути значно більшою, твердить президент.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.