Ширяєва Юлія, 16 років, Південний ліцей №2 Південної міської ради Харківського району Харківської області

Війна. Яке жахливе це слово, але вона завжди була, є, і на жаль, буде в людському житті. В історії України було багато тяжких війн, які розпочалися із часів скіфів та сарматів. Потім Національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького 1648-1657 років. Через 3 століття Перша світова та Друга світова війни 1914-1918 рр. та 1939-1945 рр. відповідно. І ось настав 2014 рік. Найстрашніший в історії української держави.

На цей момент мені було лише 9 років. Проте дані події добре врізалися в мою пам’ять. І хоч війна між Росією та Україною розпочалась 1 березня, але особисто для мене початком цього незворотного процесу стала Революція Гідності 23 лютого 2014 року.

Революція сколихнула всю Україну. Було вбито багато людей, патріотів і націоналістів, які боролись за нашу державу. І зараз ми продовжуємо цю боротьбу за Крим, Донецьк і Луганськ, щоб Небесна сотня пишалась своїми нащадками, люди вмерли не дарма.

Я, будучи дитиною, погано розуміла поняття «війни», «революції». Я не знала, до чого можуть привести події 2014 року.

Я навіть не уявляла, що війна буде тривати так довго і буде нести такі наслідки, як поділ людей на патріотів і сепаратистів; вбивство невинних. І я усвідомила, що почалась війна лиш за тиждень після 1 березня.

Як зараз пам’ятаю, у всіх новинах повідомляли про цей жах.

І ось 23 лютого 2014 року моя родина вранці розпочинала свій звичайний день: тато збирався на роботу, мама готувала сніданок, я йшла до школи. Та ввечері, коли всі зібрались і увімкнули телевізор з метою дізнатись новини дня, ми були шоковані.

І для моєї сім’ї Революція гідності стала знаковим явищем. Ми підтримуємо ідеї протесту, що Україна має право стати інтегрованою державою, входити до складу ЄС і НАТО. Адже Україна – суверенна держава і має розвиватись далі на міжнародній арені.

З цього знакового для України дня, люди зіткнулись з новою реальністю. Тепер Росія – країна-агресор, Крим – автономна республіка, у Донецьку та Луганську відбуваються активні військові дії.

Все змінилось за декілька днів, ніщо не повернеться у звичний режим. Ніхто не знає, як і коли закінчиться Російсько-українська війна.

Проте для мене значення слова «мир» не змінилось. Це поняття асоціюється в мене з відсутністю військового конфлікту, взаємопорозумінням між населенням і владою.

Це, в першу чергу, відсутність будь-яких конфліктів. На жаль, цього важко досягти на даний період часу.

Отже, немає нічого гіршого ніж війна, яка несе за собою вбивство, голод, економічну кризу. Проте в Україні війна мала сенс, революція гідності мала сенс. Адже ми як держава незалежні 30 років, ми маємо боротися за свої права, відстоювати місце України у геополітичному прості.

Адже українці – великий народ, ми любимо і пишаємося своєю Батьківщиною!