Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Юдіна

«Це був дощ вогню»

переглядів: 996

Живу в селі Черненко вже 15 років. 2014 року тут поставили перший блокпост. І ось влітку полетів вертоліт. Ми таких ще не бачили військових. Полетів прямо через наші будинки і на цей блокпост. У нього, видно, було завдання вдарити по посту. Скинув на нього щось. Це була перша зустріч з війною.

Це був дощ вогню

Потім почалися обстріли. Були відчуття, що вони за 20 метрів. Такий гуркіт стояв страшний! Усе летіло в бік Маріуполя. Потім тиждень минає – знову свист снарядів. Я тільки впала на землю, і він десь тут розірвався поруч. Я в льох встигла стрибнути.

Восени зібралася на автобус вранці, хату зачинила, і раптом – тріск шибок. Полетіли всі шибки в будинку! Я думаю, як це? Ні гуркоту, нічого, а скло сиплеться. Виявляється, пішов обстріл [снарядами] «Градом». Це був дощ вогню, пилу, дороги не видно.

Це був дощ вогню

За ясної погоди все вкрилося сірим туманом. А я хату зачинила, була на вулиці. І я розумію, що мені не до того, щоб відчиняти дверей. І вже ні в який льох не потраплю. Я просто втиснулася в стіну. Потім чую – полетів снаряд за снарядом далі, далі. Таких випадків тут було – не злічити.

Це був дощ вогню

Прийшла зима. Уже ні вікон, ні дверей. Усе це було вибито хвильовими ударами. Спали ми, як у курені. Усе, що було, на себе натягала і так зимувала.

 Продуктові набори регулярно надходили від Фонду Ріната Ахметова. Коли знаєш, що десь є твоє прізвище і про тебе не забули, це понад усяку муку. Магазину в нас немає. Більше немає на кого спиратися. Є одне хоча б ім'я на світі – ти знаєш, що там тебе почують.

Це був дощ вогню

Я знаю, що такі справи руйнівні, як війна, приречені. Рано чи пізно цьому край. Вони ніколи не отримували результату. Тому я однаково знаю, що ми їх переживемо, ми їх перечекаємо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Черненко 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій