Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анфіса Власова

«Якщо нам судилося загинути, ми загинемо в себе вдома»

переглядів: 696

Залишившись один на один із війною, Анфіса з донькою поїхала на море. Повертатися до Донецька було страшно, але жінка не могла собі уявити, яке пекло чекає її на мирній території.

Війна для мене – це переворот усього життя з ніг на голову. Це втрати, проблеми, це дуже великі складнощі й самотність.

Найперша мить, яка в мене пов’язана з війною, коли в районі Критого ринку в Донецьку я побачила перший БТР. І для мене був шок – побачити військову техніку в мирному місті, це не стільки злякало, скільки здивувало.

Трохи пізніше я шукала по місту якісь ліки та пройшла центром Донецька. Мене здивувало, що місто, яке зазвичай кишить людьми, було напівпорожнім. Я не могла зрозуміти, із чим це пов’язано.

І ще з таких яскравих спогадів... Коли я була на роботі, у цей день бомбили аеропорт. Усі в паніці, подруга мені телефонує і каже кидати все і бігти додому, а я відмовлялася. Я до кінця не розуміла, що відбувається. І тільки коли зателефонувало моє керівництво і сказало йти, я почала щось міркувати.

Я жила на околиці Донецька, протилежній аеропорту. Звичайно, чула якісь відгомони вибухів, але це було так далеко й серйозно не сприймалося.

Потім ми з донькою поїхали до Бердянська, як усі, просто на море, почекати, поки в Донецьку все нормалізується. Але тільки ми приїхали, буквально через день у новинах дізналася про те, що в Донецьк зайшли війська. Ось тоді стало по-справжньому страшно.

Ми відпочивали в приватному секторі, поруч із нами були люди з Донецької області. Щовечора сиділи у дворі й судомно читали звіти за день. Що сталося в моєму місті, а що там? І в усіх групах дивилися, де які були обстріли й пошкодження. І повноцінного відпочинку вже не вийшло. Ми просто сиділи й чекали: що далі?

З кожним днем цей страх посилювався. Але поступово люди виїжджали, у них закінчувалися гроші. Наприкінці вересня ми залишилися з донькою удвох. І прийшло розуміння, що мені тепер треба починати нове життя на новому місці з нуля. Прийшов дикий страх від того, що я одна з дитиною повинна десь якось жити, якусь знімати квартиру, а для мене це був абсолютно новий досвід. Плюс усвідомлення того, що все звалилося в одну мить.

До того ж, мені зателефонувало моє керівництво та сказало, що роботи в мене більше немає, наша компанія закривається. І я подумала: як же я повернуся з дитиною в місто під обстрілом, де в мене не буде роботи? За що ми там будемо жити? І я вирішила залишитися.

Але я дуже хочу повернутися додому. Я дуже втомилася. Ті космічні ціни, які виставляє за оренду житла місцеве населення, у мене немає можливості оплачувати. Мимоволі замислюєшся про те, де тобі краще. Я знаю людей, які не витримали такої боротьби за виживання й повернулися до Донецька. Вони сказали, що буде краще в окупованому місті, але у своїй квартирі, звідки нас ніхто, як цуценят, за комірець не викине будь-якої миті. Ми тут у себе вдома, на своїй території, під своїм дахом, і якщо нам судилося загинути, то ми загинемо в себе вдома.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій