«Дякую, але я лишаюсь у Харкові до перемоги». Це повідомлення виявилося останнім, що написала Юлія своїй подрузі. 3 березня 21-річна Юлія Здановська загинула від російського снаряда.

Дякую, але я лишаюсь у Харкові до перемоги

Юлія ‒ талановитий математик. Ще зі шкільних років вона брала активну участь в олімпіадах.

«Ти розривалась між математикою та інформатикою, ніяк не могла вирішити, що тобі ближче. Може, тому на олімпіадах ти іноді займала не перше, а друге місце», ‒ поділилася мама дівчини у соцмережах.

Перемог у Юлії було чимало. У 2017 році вона була у складі команди від України на Європейській математичній олімпіаді. Тоді українки отримали срібло, обійшовши 44 команди, зокрема і росіянок.

Після того, як отримала диплом бакалавра в Університеті Шевченка, Юлія долучилася до програми «Навчай для України». Тож останні пів року вона викладала інформатику в одній із шкіл Дніпропетровської області. Юлія мріяла, щоб якнайбільше дітей «кайфували від математики».

У пам'ять про неї Массачусетський технологічний інститут (США) започаткував проєкт "Yulia's Dream”. Це безкоштовна дослідницька програма з математики для обдарованих школярів з України.

Світла пам'ять!

Історія з instagram каналу Victims of russia.