Катерина їхала з Донецька під гуркіт снарядів, під обстрілом. Війна завдала важкої психологічної травми, але дівчина намагається впоратися з нею. Все, що було їй дорого, залишилося в непідконтрольному місті, куди вона не збирається повертатися.

Я пам'ятаю перший день війни, коли вона на мене вплинула. Я була у своєму офісі, в бізнес-центрі «Грін Плаза» і дивилася на місто. У нас був чудовий вид з панорамного вікна. Я побачила винищувачі і почула їх звук. Ось так для мене почалася війна.

Винищувачі літали в небі, були чутні вибухи. Я залишала місто під час авіанальоту. Як тільки почула ці звуки біля свого будинку, а не далеко біля аеропорту (зрозуміло, що це були тільки звуки, але мені вистачило), я відразу ж зателефонувала своєму хлопцеві і сказала: «Купуй квитки, ми їдемо». Він запитує: «А куди?» Кажу: «Яка різниця, куди є квитки». В цей час я зібрала сумку, він викликав таксі відразу після покупки квитків, і ми поїхали на залізничний вокзал прямо під обстрілом. Вокзал тоді теж обстріляли.

Відчуття снарядів, що відпрацьовують по землі, коли я була в підземному переході, залишилося зі мною назавжди. З тих пір у мене з'явився страх підземних переходів, хоч як це не парадоксально.

Активних бойових дій в безпосередній близькості я не застала, говорила з рідними і друзями про них тільки телефоном. Вони розповідали мені, як ховалися. Наприклад, моя бабуся ховалася у ванній: лягала в ванну і спала там вночі на випадок, якщо снаряд потрапить в її квартиру. Моя подруга зі своєю сім'єю спали в передпокої на підлозі між стінами.

Якщо я приїду до Донецька коли-небудь, то тільки в гості. Це місто змінилося, мого рідного міста, на жаль, більше немає в такому вигляді, в якому воно було. Відчуття, що у мене відірвалося коріння і тепер я перекотиполе. Я втратила все майно, яким дуже дорожила. Для мене важливі були сімейні реліквії. Я дуже любила нашу дачу, на якій зберігалося багато приємних спогадів про моїх прабатьків. Все це втрачено.

У мене дуже сильна тривожність, і я відпрацьовую це з психологом. Думаю, я не зможу більше ніколи відчувати себе по-справжньому в безпеці.