Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Нікуліна

«Донецьк – це дуже велика втрата для нас»

переглядів: 663

Перший день війни я була на роботі, у теплиці, саме в районі Пісок. Ми спостерігали, коли летіли вертольоти, коли підривали аеропорт, бомбардування. Ми все це бачили.

Мій будинок постраждав частково, а у мами дуже сильно. Вона пенсіонерка, їй зараз 75 років. Будівлі ремонту не підлягають і їх, звичайно, ніхто не відновлює. Це сумно.

Два роки тому ми відчули на собі, що таке страх. Дитина двічі приїжджала в гості та двічі потрапляла під обстріли. Ми сиділи в підвалі з мамою, чоловіком і дитиною. Було дуже страшно. Саме в ті дні, коли він приїжджав, наше село було дуже побите.

Готували їсти, а як починалися бомбардування, усе залишали – і в підвал. Вийшли – що залишилося, те зварили. Втекло – значить, втекло. Або відключали пічку й бігли в підвал, а потім доварювали.

Донецьк – це дуже велика втрата для нас

Ми нікуди не виїжджали. По-перше, не було куди, по-друге, немає за що, а по-третє, якщо залишити домобудівництво, його зразу ж розтягнуть. Дитину ми, звичайно, відправили. Їй тоді тільки виповнилося 18 років, тобто самої війни вона не бачила, але двічі сиділа під обстрілами.

Через війну ми залишилися без роботи. До війни в мене було 22 роки безперервного стажу, зараз мені 47 років. На початку війни стаж перервався, і я тепер не знаю, як далі.

Роботи зараз немає, її знайти – взагалі проблема. Виживаємо як можемо, є домашнє господарство, городи, якийсь підробіток. Ми з чоловіком вирощуємо бройлерів і продаємо.

Ми отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Звичайно, це була велика підтримка, тому що купити продукти було проблематично. Отримували й допомогу від Червоного Хреста.

Безпеки як не було, так і немає. Дуже часто починаються обстріли. На сьогодні в мене немає ніякої впевненості в завтрашньому дні. Живемо, як на пороховій бочці.

Господи, швидше б настав мир, і це все закінчилося! Зараз ніяких інших мрій немає. Головне, щоб усе зупинилося, і ми могли знайти роботу. Це наша найголовніша мрія. Але поки Донецьк для нас закритий, ніякої роботи не буде. Донецьк – це дуже велика втрата для нас.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Піски 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта санітарія і гігієна здоров'я житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій