Жодної вцілілої будівлі не лишилось у нині прифронтовому місті Оріхові Запорізької області, як зауважують рятувальники. Та, попри близькість до лінії зіткнення, в населеному пункті все ще залишаються місцеві, переважно пенсійного віку. Як виживають та чим живуть, дізнавалось Радіо Свобода, кореспонденти якого побували в Оріхові разом з працівниками ДСНС, які доставили до міста гуманітарну допомогу.

«Доставляємо два рази на тиждень, – каже рятувальник Євген, який роздає хліб. – Люди приходять. Вже знають і розбирають, скільки кому потрібно. Намагаємось так, щоб всім вистачало».

Швидко вишиковується черга з кількох десятків людей, щоб отримати хліб та іншу допомогу і хуткіше -- додому. Поки тихо…

Одній із моїх співрозмовниць 81 рік. Посміхається, відповідаючи на запитання. Валентина отримувала вітаміни, які сьогодні також привезли і видавали місцевим рятувальники. Цікавлюсь, чи можна десь в Оріхові придбати, взяти ліки.

Каже, що в міськраді можна записатися: ліки привозять і є лікар:

«І із Запоріжжя приїжджають. Жити можна, якби не стріляли…»

Доки хата моя стоїть – доти й житиму

Валентина

На запитання, чому не їде, каже: «Ой, не поїду я нікуди. Доки хата моя стоїть, дах над головою є – доти й житиму. Я і діти мої тут росли і вчилися. Усе було тут. Це місто моє. Я не знаю, як покинути, як виїхати. Я не уявляю».

Доки хата моя стоїть – доти й житиму

Рятувальники продемонстрували зруйновану багатоповерхівку внаслідок ударів російськими КАБами

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.