27 січня 2023р. я взяла двох братів сиріт ВПО з Бахмута під опіку за програмою "Прихисток" ("Дитина не сама"). 06.04.2023р. затверджено рішення про мою постійну опіку над братами. Для мене шокова ситуація щодо братів Сергія та В'ячеслава - їх вивезли волонтери з Бахмута у вересні 2022р. в с.Орловщина і там вони знаходилися самі 3 місяці, потім про них дізналася соц.служба. Дітей забрали і передали тимчасово в сім'ю, через 2 тижні сім'я їх повернула, дітей помістили в ЦРЛ м. Новомосковська, де вони знаходилися в маленькій кімнатці 5-ти тижнів (там зберігався інвентар, ліжечка для малюків і стояли їх ліжка).

У хлопчаків розбиті телефони, ні телевізора, ні спілкування, ні прогулянок. Ось такими я їх побачила та зрозуміла, що тимчасова опіка у цій ситуації не допоможе, потрібна постійна. Лякало те, що я сама і на пенсії. Коли брала хлопчиків до себе, то допомогу мені надавали мої знайомі та друзі – одяг, продукти. Від держави немає допомоги на період тимчасового піклування, а на пенсію складно прожити з дітьми. На початку лютого 2023р. я оформила до ЦНАП довідки ВПО та компенсацію комунальних платежів з ВПО, але нічого ще не отримувала. 07.04.2023р. оформила до ЦНАПу опіку, але гроші на дітей надійдуть не раніше ніж через місяць, так мене попередили.

Діти в Бахмуті з вікна кватир дивилися, як бомбять місто. У них помер собака, не витримав бомбардувань і, як сказали мої хлопчики, багато вмерло собак і кішок від цього. Вони три тижні сиділи у квартирі без світла та води, перш ніж їх вивезли волонтери.