Саме тоді, коли від вибуху розлетілося скло та осколки по їхній квартирі, Микола та Наталія Андрющенки вирішили – пора йти. У момент вибуху за їхнім вікном син і двоє онуків гостювали у квартирі пенсіонерів. Наталія, яка стояла поруч з двома хлопцями, затулила їх своїм тілом, коли всі впали на підлогу. Матеріал Радіо Свобода.

«Тільки після цього ми вирішили покинути це місце, – каже Микола, показуючи на діри в стінах свого будинку в Лучі, який зараз пустує. – Ми місяць жили в підвалі, а що поробиш? Війна є війна».

Після місяця проживання в сусідському підвалі подружжя переїхало до Миколаєва.

«Луч» розташований між містами Херсоном і Миколаєвом, у районі, за який протягом місяців точилися запеклі бої після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Артилерійські та авіаційні удари перетворили більшу частину селища на руїни, в тому числі й житловий будинок Андрющенків.

Деокупована частина півдня України намагається відновитися з наближенням зими

Микола Андрющенко оглядає свою розгромлену квартиру

70-річна будівля непридатна для проживання і, як кажуть мешканці, потребує знесення та відбудови з нуля, адже ці радянські двоповерхівки вже ніхто не ремонтує. Багато хто сподівається повернутися у селище тепер, коли Луч виглядає відносно безпечним після відступу Росії за Дніпро восени минулого року. Нині Миколаївська область опинилася на «новій лінії фронту» – у боротьбі України за відновлення, коли українські збройні сили продовжують витісняти російські війська.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.