Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія

«Щось вибухнуло велике. Думали, літак упав»

переглядів: 697

Для мешканців Петрівського району війна почалася раніше, ніж в інших районах Донецька. Від обстрілів страждала сусідська Мар’їнка, зачепило і Петрівку. Анастасія вирішила не випробовувати долю й виїхала з дітьми до Маріуполя на останній електричці.

Війна почалася у 2014 році, це був червень. Почалися обстріли Мар’їнки, а потім зачепило і наш Петровський район у Донецьку. Я до кінця не зрозуміла, чи то з літака хтось щось скинув, чи то щось інше. Ми перебували вдома, коли щось вибухнуло велике. Думали, літак упав. Гуркіт був на все місто, і після цього ми вирішили виїжджати.

Ми сіли на останню електричку, яка йшла до Маріуполя, і після того дня всі поїзди з Донецька були скасовані.

Із собою ми взяли чемодан і одну сумку. Таксисти відмовлялися везти на вокзал, бо в нас дуже стріляли, і вони не хотіли їхати в наш район. Із вокзалу йшла електричка, ось ця остання, на яку ми зрештою сіли. Людей у ній було дуже багато. І всі їхали в шоковому стані, ніхто не знав, куди і на скільки. Ми теж просто сіли, аби виїхати. Моя сестра поїхала до Бердянська із сім’єю, а ми вирішили залишитися тут, у Донецькій області.

Приїхали до Маріуполя. Спочатку щодобово винаймали будиночок біля моря, але гроші закінчилися, і ми звернулися до соціальних служб. Нас направили на проживання в інтернат. Місцеві жителі допомагали, усе приносили, тому що в нас усі картки й рахунки були заблоковані, грошей ні в кого не було. Тоді донецькі рахунки потрібно було переоформити на підконтрольній території. Нам готувала їдальня, годували благодійні організації, місцеві жителі допомагали. Жили як в гуртожитку, по 12 чоловік в одній кімнаті.

Військові дії не бачили, тому що виїхали зразу. Нам пощастило, що ми встигли виїхати. Моїм сусідам – і людям похилого віку, і хворим людям – довелося бігати в підвали від обстрілів і довго там сидіти. Житло наше не дуже постраждало, вилетіли шибки з балкону. У нашому районі в школу влучало, її ремонтували.

Звичайно, хотілося б повернутися, коли все закінчиться. Тут у нас свого нічого немає. Для мене щастя буде, напевно, повернутися додому. Ніколи не могли подумати, що доведеться ось в XXI столітті бігти із сумками, із дітьми невідомо куди і не знати, що буде далі.

Найціннішим і найважливішим, напевно, для нас стало те, що ми виїхали й залишилися цілі. Мені часто телефонували з Донецька й говорили, що хтось із знайомих поранений. І я досі думаю, що завжди потрібно бути зібраним і швидко реагувати на те, що відбувається. Якби ми залишилися, то я не знаю, чим би все закінчилося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій