Чиж Вікторія, 16 років, Курахівський опорний заклад загальної середньої освіти № 5, м. Курахове

Есе "Один день"

Багато людей хоч раз замислювалися, що ж таке війна? А й справді, що таке війна? Війна – це складне суспільно-політичне явище, пов’язане з розв’язанням суперечностей між державами, народами, національними та соціальними групами. Нерідко війна закінчувалася великими втратами. Наша держава воювала ще й з того часу, і сьогодні це не виняток.

По-перше, про початок війни я мало що знаю, бо вона почалась, коли мені було 8–9 років, і я не мала уявлення, що взагалі таке війна. Тоді ще не дуже слідкувала за новинами. Але час не стоїть на місці, і ми підросли.

По-друге, перше відчуття присутності війни неподалеку з’явилося тоді, коли через один будинок від нашого впав снаряд. Він виявився пустим, і це добре, але наслідки мали бути інакші. Саме у той момент, коли до вух дійшов свист снаряда, серцебиття пришвидшилось і до твого розуму дійшло, що це все не жарти.

Після того вечора мені було дійсно страшно виходити з дому. В голові з’явились різні погані думки, і ти починаєш проживати кожен день, як останній.

По-третє, коли ти стаєш доросліше, то починаєш серйозно відноситися до цієї теми. Ти починаєш співчувати матерям, які втратили своїх дітей, жалієш дітей, як застали своє дитинство у такий час, починаєш прислухатись до звуків, особливо уночі.

Отже, на мою думку, війна – це небезпечний крок з боку будь-якої держави. Я вважаю, що є інші методи вирішення проблем, мирні шляхи.