Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Миколаївна Клочко

«Буде мир – все інше налагодиться»

переглядів: 475

Ми весь час мешкаємо в селі Нижня Вільхова. У нас із чоловіком троє діток. Синові 25 років, живе у Москві. Він поїхав давно, коли все було мирно та спокійно, навчався у Курську, в академії. Донька закінчила у Луганську торговий інститут і там працює. Молодша донька поїхала до брата після того, як у нас розбомбили хату. Ми живемо в літній кухні, тому що в будинку тільки недавно відремонтували вікна та відновили опалення. Водічки немає.

До війни було гарне та спокійне життя. Чоловік працював, я вже ні. У нас було власне господарство: і корівка, і кізочки, і свині. Добре жили.

А потім розпочалися військові дії. Наш будинок дуже постраждав. Дах відновили самі, потік котел, а нам просто нема на що купити новий. У хаті немає води, жити там зараз неможливо.

Під час воєнних дій нікуди не виїжджали. Ми тікали на трасу. Їхала військова техніка, і по трасі ніхто не стріляв. Ми там сиділи на валізах, нас ніхто не чіпав. У льоху ми не ховалися, тікали в поле.

Був епізод, який навіть не хочеться згадувати. Коли близько стріляли, тріскався будинок, вилітали шибки. Донька була вагітна і хлопці переносили її на руках через кордон. У нас лікарня була розбита, а у бік Біловодська, Сіверського Дінця все було перекрито. А їй уже скоро був час народжувати, і ми не знали, що з нею робити. Нам довелося її відправити до Росії. Вона там народила та повернулася назад.

Пенсії маленькі, нам не вистачає. Ми обидва хворі, у мене цукровий діабет, він [чоловік] лікувався в онкології, переніс операцію. Грошей зовсім не вистачає.

Мрію про мир, щоб усе було спокійніше, більше ні про що. Потрібен мир, спокій, а все інше саме додасться. Люди заспокояться, перестануть нервувати і боятися, і все налагодиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нижня Вільхова Текст Історії мирних жінки чоловіки зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій