Пліхта Антоніна,
викладач історії та спецдисциплін КЗ «Свалявського професійного будівельного ліцею» ЗОР, Закарпатська обл., Мукачівський район

Чому бути українкою – це моя суперсила?

24 лютого 2022 року о 3:40 повномасштабним військовим наступом було розпочато новий етап російської війни проти України, що була розв’язана у 2014 році. Війни жорстокої, нічим невиправданої, війни проти українського народу, української державності, символіки, мови, історії, культури; війни проти традиційних демократичних цінностей вільного цивілізованого світу; війни за знищення національного українського духу, за відновлення тоталітарної «путінсько-совєтської» машини, за збереження її символів та ідеології. Політично незрілий, несвідомий народ Росії, який виокремився із єдиного праслов’янського джерела, зомбований інформаційною пропагандою та імперськими інтересами правлячої неадекватної еліти, виплеканої радянською освітньою системою, намагається знищити Україну як державу, стверджуючи, що ми, українці, – не нація, потрібно нас денацифікувати, провести демілітаризацію, знищити нашу символіку і все те, що ідентифікує нас як вільний народ, соціокультурну та політичну спільноту.

Вони давали нам 2 дні. Вони розраховували на бліцкриг. Вони ставили нам умови. І лякали чи не найпотужнішою армією у світі. Та ми зламали їхні плани. Бліцкриг провалився. Україна стоїть. Тому що найсильніша армія – це армія, яка захищає свою землю і свій народ. Президент України Володимир Зеленський (до речі, наймолодший за всю її історію) залишається у столиці, коли активні бойові дії проходять за 5 кілометрів.

Україна мобілізує усі зусилля у зоні бойових дій та у тилу. Евакуація населення, підприємств, бізнесу. Наші ЗСУ своєю звитягою, бойовою майстерністю та непереборним духом захоплюють, руйнують міф про другу армію світу. У ХХІ столітті на 31 році незалежності український народ відстоює свою свободу, територіальну цілісність, те, що по праву належить кожному вільному народові. Вперше за всю історію незалежної України рівень єднання нації досягнув свого максимуму. Значно зростає рівень довіри українського народу до влади, Президент України Володимир Зеленський стає символом єдності не тільки української нації, але й усього вільного демократичного світу.

З початком війни РФ проти України державна офіційна та народна національна символіка українців є уособленням надпотужної сили супротиву, непереборного бойового духу, політичної зрілості та єдності нації, її нескореності. Пісня «Червона калина», вітання «Слава Україні! Героям Слава!» вже не потребують перекладу, вони зробили українцями кожного незалежно від походження та національності, мови і культури, соціального статусу, бо РАЗОМ МИ СИЛЬНІ! Українські Державні символи перетворилися на головний мотиваційний меседж боротьби за свободу та демократію усього цивілізованого світу. МИ, сучасне покоління українців, спадкоємці Київської Русі та Козацької Держави, правонаступники Української Народної Республіки та Української Держави Гетьмана Павла Скоропадського, Незалежна Україна, сьогодні стали символом свободи і форпостом вільного світу. І в цьому суперсила нації нескорених!

Молода держава Україна з тисячолітньою історією в центрі Європи стає щитом між цивілізованим світом та рашистською росією. Україна сьогодні змінює Європейський Союз, змушує міжнародні організації, президентів, політиків та дипломатів модернізувати систему міжнародних відносин, зовнішньополітичні пріоритети, тут вирішується доля демократії у протистоянні з тиранією.

Україна в повній мірі заявила про свою суб'єктність як держава демократії і доводить це щодня в бою. Велика війна за інтеграцію України до європейської сім'ї активізувала процеси глобального розширення Європейського Союзу, як нової системи колективної безпеки. І в цьому теж суперсила моєї України!

Я, УКРАЇНКА, як і мільйони інших українців не залишаю Батьківщини, бо моя місія сьогодні навчати і виховувати наших дітей, формувати громадянську свідомість на основі історичної пам'яті мого нескореного народу, комплексу духовно-культурних і політичних цінностей. І в цьому моя суперсила!

Сьогодення для моєї країни є надважливим етапом державотворення, націотворення та консолідації. Патріотизм – це виконання бойових завдань воїнів ЗСУ, щоденна праця у тилу кожного, жити, попри все далі, відбудовувати, боротися, народжувати і виховувати дітей.

МИ пишемо нову сторінку нашої і всесвітньої історії, де носити українські синьо-жовті кольори – це велика відповідальність. Коли ми переможемо, про ці події будуть говорити у минулому часі, але патріотизм, героїзм, незламність духу, нескореність нашого народу і сила української нації мають стати основою національно-патріотичного виховання молоді поза часовими межами.