Конончук Софія, студентка 1 курсу Технолого-економічного фахового коледжу Миколаївського національного аграрного університету

Вчитель, що надихнув на написання есе - Кальмус Ірина Олександрівна

Війна. Моя історія

Найстрашніша подія в історії моєї родини - це початок повномасштабної війни, вона повністю змінила моє життя. Ще до початку військового конфлікту я жила спокійним і звичайним життям, але війна перевернула все. Нажаль, вона не обійшла і мою родину, усе життя моєї сім’ї пішло шкереберть.

Перші чотири місяці були прожиті в підвалі. Через тортури, які влаштовували окупанти в оселях нашого міста, ми з бабусею були вимушені примусово евакуюватися з міста Каховка, Херсонської області, їхали не відомо куди.

Шлях був довгий і важкий, але нам вдалося добратися до Польщі, а потім і на підконтрольну територію. Нажаль, мої мама і тато не змогли покинути окуповану територію через те, що не пройшли фільтрацію і були піддані тортурам. А в подальшому стали постраждалими від наслідків підриву Каховської ГЕС.

Наша родина розлучена. Тато і мама в окупації, брат в Києві, я з бабусею в Херсоні, який щоденно потерпає від обстрілів. Більше року я без мами і тата, дуже сумую, у нас була дружня, любляча родина. Можливості поспілкуватись практично не має, постійна відсутність інтернету, очікування якоїсь звістки стомлює.

Шість місяців окупації не пройшли безслідно: стрес, сльози,  консультації психологів, табір з психологічної допомоги дітям, які постраждали в наслідок російської агресії – це все маленька частинка мого життя. Я швидко стала дорослою і часто згадую яким було моє життя до цього, та уявляю яким могло б бути у майбутньому аби не було російської агресії.

Наразі, в ролі моїх тата та мами - моя бабуся, разом ми живемо вже рік, я навчилася цінувати те, що маю, і бути готовою допомагати іншим.

Я вірю Збройним силам України, дуже вдячна нашим захисникам і захисницям за наближення ПЕРЕМОГИ, їх відданість і роботу. Сподіваюсь на скорішу деокупацію правобережної частини Херсонщини. Впевнена, що скоро все закінчиться, та я знову обійму маму і тата в рідній домівці. Разом до Перемоги! Слава Україні! Героям слава!