Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Наталія Труба

Посада директор Згурівського центру професійного розвитку педагогічних працівників Броварського району Київської області.

«23 лютого… Такий запис залишився на шкільних дошках закладів освіти Згурівської територіальної громади. День наступний, 24 лютого, змінив все: наші цінності, наші погляди, наше життя і нас самих. Шок і оніміння – ось перші відчуття. Жах і ненависть будуть потім. Важко і дотепер осягнути розумом, що в ХХІ столітті у центрі Європи, у цивілізованому світі, де придумали штучний інтелект, можлива війна, така безглузда, нечесна, дика.

Зовсім поруч велися бойові дії, населені пункти сусідньої громади опинилися в тимчасовій окупації. Постійно вили сирени, лунали вибухи. З метою уникнення загрози життю та здоров’ю учасників освітнього процесу керівництво громади вирішило на певний час призупинити навчання.

Не зволікаючи і не вагаючись, учителі-чоловіки стали до лав Збройних сил України.

Серед них - мій колишній колега, вчитель історії, який багато років збирав свідчення очевидців Другої світової війни, а тепер сам став учасником бойових дій. Не зміг стояти осторонь подій, що творять нову історія.

Аби задовольнити потреби військових та допомогти внутрішньо переміщеним особам, постраждалим від бойових дій, більшість працівників закладів освіти долучилися до виготовлення маскувальних сіток і до роботи у створених волонтерських центрах.

Зовсім скоро прийшло розуміння того, що навіть у таких страшних реаліях ми маємо дивитися в майбутнє, маємо навчати дітей. У кожного ж свій фронт. Аби перемогти, маємо працювати ще наполегливіше, в рази більше. Відтак, навчання було відновлено у дистанційному форматі.

Учні не тільки навчалися, а й активно долучилися до різноманітних творчих конкурсів, зокрема взяли участь у заключному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН – і здобули перемоги.

Перемоги зараз важливі на всіх фронтах, а на освітянському і поготів.

Для учнів та батьків вкрай важливим було не тільки навчання, а й спілкування із вчителями, психологічна допомога. Підтримка потрібна була і вчителям теж. І досі при зустрічі колеги запитують: «Все ж буде добре, так?» Так, звісно, інакше й бути не може, все буде добре, і ми обов’язково переможемо.

Всупереч обставинам, фахівцями Центру професійного розвитку педагогічних працівників було організовано вчасно вибір підручників для 5 класів закладами освіти громади, обговорено особливості завершення навчального року, модельні програми, особливості створення навчальних програм. У рамках реалізації проєкту «Школа цифрового розвитку» проведено заняття щодо використання інтерактивної дошки в освітньому процесі.

Працюємо, не зупиняємося, плануємо… Навчальний 2021-2022 рік виявився складним, та все ж для учнів пролунав останній онлайн-дзвоник, а школи наполегливо готуються до нового навчального року. Хочеться вірити, що вересневий перший дзвоник покличе дітей за парти вже в мирному житті. Ми, українці, миролюбні, проте сильні духом і вірою. Віримо у перемогу, нам Бог допоможе, бо він завжди на боці правди».