Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Карина й Тетяна Іванівна Путінцеві

«Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни»

переглядів: 1231

Тетяна Іванівна Путінцева:

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Раніше хоча б старі сиділи на лавках. Тепер нікого ніде. Навіть передати неможливо, скільки ми сиділи в підвалі... Це треба спробувати й відчути. Їздять танки вулицями. Страшно, дуже страшно.

Ми поїхали на чотири місяці.

Мій будинок розтрощили, він не підлягає ремонту.

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Я жила в доньки, їй було страшно. Потім почали обстрілювати і їхній будинок. Ми вирішили виїхати. Які заощадження були, витратили, 46 гривень залишилося. І ми приїхали додому. 

Зняли квартиру від блокпосту неподалік. Живемо. Снаряди в город падають, у будинок, де скло вилітає і двері – усе ремонтуємо.

Усі боялися, усім страшно. Ні світла, ні води не було. На багатті їсти готували.

Тільки багаття розпалиш – починають стріляти. Усіх у підвал. Дуже страшно. Усі, звичайно, змінилися, усі стали до життя серйозніше ставитись.

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Зять працював у Донецьку, він шевський майстер, свій кіоск був. Кіоск обстріляли. Він тоді на ніч додому не поїхав, залишився в кіоску. І так обстріляли, що не міг ні закрити, ні відкрити кіоск. На підлозі переночував і додому приїхав лише вранці.

Майже кожен другий у Мар’їнці хворіє. Раніше начебто болячки не відчувалися, а зараз усі на нервах, усі на хвилюваннях.

Роботи жодної немає. Підробляють люди де можуть. Магазини відкрилися, останній рік [2018-й], хоч терпимо. Боїмося, а що робити? Вранці прокидаємося – вижили; ніч минула – і слава Богу, день минув – і слава Богу. Ось так.

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Нещодавно дали путівку на футбол Каріні, хтось супроводжуючий має бути. І вирішив їхати з нею хрещений. Каже: «Піду підстрижусь». Усе-таки їде з хрещеницею до Києва на футбол. Виходить із дому, зачиняє двері, а його розстріляли. Може, чули, Семенченко Михайло Михайлович? Просто біля будинку у дворі.

Приїхала швидка, поліція, їх почали обстрілювати, ніхто не міг до нього підійти. Потім його винесли на покривалі хлопці. Лікарі не вилізли із швидкої, страшно, обстріляли всіх.

Він дуже Каріну любив, дітей своїх не було, він неодружений. Це було місяців два тому. Вона замкнулася зовсім, дуже їй було тяжко.

Онучка Каріна, 15 років:

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Мир – це коли ходиш вулицею і не боїшся, що зараз хтось тебе зупинить, перевірятиме документи.

Це коли не боїшся, ти йдеш, навіть можеш увечері вийти кудись, навіть годині о восьмій [вечора]. У нас о восьмій уже не можна ходити нікуди. Можуть підійти військові й починати запитувати в тебе документи.

Ти йдеш вулицею і не боїшся, що зараз почнуть стріляти, а бігтимеш додому і ховатись або можеш не встигнути взагалі добігти.

За чотири роки я настільки звикла до цього всього, що навіть не уявляю, як можливо, щоб не було війни.

Я вже не уявляю, як може бути, щоб не було війни

Тетяна Іванівна:

У нас у душі все чорне, розумієте? Це просто незрозуміло. Уночі димом запахло, там поруч хата горить. Там убило людину, там поранило. Нещодавно двоє чоловіків на розтяжку потрапили. Один у реанімації лежав, другого виписали, щось із ногами. Хвилюємося, як вони. Онуків шкода. Гаразд – ми, а діти? Вони ще нічого не бачили. Вони вже кожного звуку бояться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2018 Відео Історії мирних жінки молодь 2014 2018 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти Обстріли Мар'їнки
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій