Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Фількіна

"Ольго, ти що, не знаєш свою маму? Я можу гори звернути"

переглядів: 1292

Ірина залишилася в Бучі допомагати людям. Тиждень провела в торгову центрі «Епіцентр» – готувала їжу для місцевих. 5 березня Ірина намагалась евакуюватись, була розстріляна російськими солдатами.

Ольго, ти що, не знаєш свою маму? Я можу гори звернути

Світ облетіло фото розстріляної жінки із червоним манікюром, тіло якої знайшли у Бучі після того, як місто покинули російські окупанти. Ця жінка — Ірина Фількіна. У квітні їй мало виповнитися 53 роки.

В Ірини лишилося двоє доньок. Вони теж жили у передмістях Києва, але встигли евакуюватися за кордон. Ірина ж виїздити відмовилася. Лишилася допомагати людям. Тиждень провела у торговому центрі «Епіцентр», готувала їжу для місцевих, які там переховувалися. Про це в інтерв’ю CNN розповіла її донька Ольга Щирук.

5 березня Ірина таки спробувала покинути Бучу. Але в автівці, яка вивозила людей, не лишилося вільних місць. Тому вона вирішила повернутися додому на велосипеді. Діти її відмовляли, переконували, що це небезпечно.

«Ольго, ти що, не знаєш свою маму? Я можу гори звернути», — відповіла на це доньці Ірина. Це була їхня остання телефонна розмова. Додому жінка не доїхала.

Пізніше у мережі виклали відео з безпілотника. На ньому видно, як людина котить велосипед вулицею Яблунською (такий був у Ірини), а потім її розстрілюють російські солдати. На іншому відео з цієї ж вулиці було видно жінку, яка лежала поряд із велосипедом.

Ольго, ти що, не знаєш свою маму? Я можу гори звернути

Рідні до останнього відмовлялися вірити, що це Ірина. І лише коли світ облетіло сумнозвісне фото Reuters, впізнали матір. За рукою і манікюром.

Тепер доньки Ірини започатковують Фонд імені Ірини Фількіної, щоб допомагати дітям, які постраждали від війни.

«Ми покажемо, що ми сильні, незламні і можемо підняти з колін всіх, кого вони силою змусили впасти на них», – написала Ольга в Instagram, розповідаючи про фонд.

Світла пам'ять!

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Буча 2022 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни 2022 Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій