Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Долженко

"«О, ваякі желают нам спокойной ночі!»"

переглядів: 248

Долженко Михайло, 16 років, Новолуганська ЗОШ I – III ст.

Війна. Таке жахливе слово. Жахливіше лише саме те явище. Багато хто не розуміє її, адже вона десь там, далеко… Але є й ті, хто бачив її на власні очі. Що може бути жахливіше за це? Мабуть, лише усвідомлення, що тебе вона не зовсім і зачепила.

Цей день почався, коли я навчався у початковій школі. По телевізору розповідали про Майдан та супротив поліції. Але тоді моє дитяче мислення сприймало це, як якийсь сюрреалізм, щось незрозуміле та жахливе. Тоді я ще не розумів, що відбувається насправді.

Час минав. Війна неначе стала на порозі твого подвір’я, але обережнісінько, щоб не зачепити людей.

Час минав. Війна неначе стала на порозі твого подвір’я, але обережнісінько, щоб не зачепити людей.

«О, ваякі желают нам спокойной ночі!» – жартували ми, чуючи знову звуки стрільби ввечері.

Та один день усе змінив.

18 грудня 2017 року, 17:00. Десь о такій годині трапилося щось, що ніколи не хочеться пережити знов. Спираючись на інформацію з новин, нас обстріляли з «Градів». Хто знає, з чого насправді вели вогонь, але дещо я бачив на власні очі.

Ніч. Я граю на комп’ютері, а ж раптом… Помаранчева пляма у вікні, б’ються вікна… Дядько валить мене на підлогу, закриває собою. Паніка. Затишшя. Усвідомлення того, що трапилось, палаючі неподалік будинки

Ми летимо до дідусевої квартири, думаємо, як жити далі. Ледве засинаємо.

Іронічно те, що трапилося все це на фоні яскравих приємних подій, на фоні концерту у Світлодарську, весело проведеного часу.

Саме з того дня я усвідомив, зрозумів, що оточує нас, що нам увесь той час загрожувало та що могло трапитися. Туман сюрреалізму перед очима розвіявся, залишивши глибоку психологічну травму, з якою я боровся впродовж наступного року.

День, коли для мене почалась війна, це день, коли перевернулося все, коли війна прийшла і таки потрапила у мою домівку, коли війна почала стосуватися і мене.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій