Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Ковальчук

"Зробить новий хрест з елементами старого – аби пам'ятати…"

переглядів: 892

За рік до початку повномасштабної війни один з найкращих майстрів з різьби по дереву Олександр Гусєв створив великий поклонний хрест зі скульптурою Ісуса Христа для рідної Миколаївки. Під час бойових дій у Київській області та наступу на селище саме хрест першим прийняв на себе удар. Уламки скульптури та залишки аутентичного рушника дружина скульптора показала блогеру Руслану Щербатюку. Та розповіла, що її чоловік обіцяє відновити хрест, коли повернеться з війни.

Він вирізав так званий поклонний хрест, який ставлять на в’їзді в село. Це було велике дерев’яне розп’яття з фігурою Христа і відповідно дерев’яний хрест. Ставили всім селом. Хлопці збиралися, копали яму, робили основу бетонну, ставили хреста. Це було дуже знакова подія для села. Отець Богдан з українського села, з храму Дмитра Солунського, освятив цей хрест. Ну і от рік він майже простояв, але чимось не сподобався нашим «родичам». Це все, що від нього залишилось.

Сашко зараз в лавах ЗСУ, попросив сусідів, щоб забрали залишки і пообіцяв: як повернеться, зробить новий хрест з елементами старого, щоб пам’ятати.

Тут була основа бетонна – метр на метр, на метр. Хлопці копали цілий день, заливали бетон, тоді основа хреста здоровезна, ви бачили залишки з нього горілі, здоровезний брус.  І я так думаю, що попало якраз сюди, бо воно було закопано і заложено брущаткою. Це залишки рушника. Це старовинний автентичний рушник нам подарували з Колочени Любов Левицька. У неї колекція рушників, і вона нам подарувала на цей хрест. Це все, що залишилось від рушника.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївка 2022 Відео Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій