Тарасова Ілона, 14 років, Веселівський ліцей Савинської селищної ради Ізюмського району Харківської області

21 століття. Вік технологій, штучного інтелекту, кліпового мислення та безкрайніх можливостей. Людство досягло надзвичайних висот. Кожен із нас має доступ до Інтернету, може вивчити будь яку мову, обрати будь яку професію, побачити будь яку країну. Люди вже побували в космосі, в небі, під водою, піднялися на найвищу точку Землі.

Через кілька років ми зможемо регулярно літати на Марс і жити там. Але чи потрібно це все якщо немає миру?

В усі часи люди воювали. Воювали перш за все - за мир і щасливе життя. Війна – це жахливо. Скільки людей вона забрала, скільки залишила нещасними. У кожного солдата на війні є сім’я, діти, батьки, але нікому немає діла до цього.

Людей рахують сотнями, тисячами – це найжахливіше

У 1941 році людям оголосили про війну по радіо. Друга Світова війна – це лихо торкнулося усіх і кожного. Моїй прабабусі було лише шість, як вона відчула на собі весь цей жах і біль. Кожен раз я чую від неї різні історії, їх не можливо слухати без сліз.

На війні перебувало вісім моїх прадідів, п’ять з яких не повернулися… Вони боролися з надією на те, що ми будемо жити в мирі та злагоді.

Минуло 69 років, і я знову дізналася про війну в Україні з екрана телевізора. 2014. Майдан. Небесна Сотня. Мені було лише 7, але я все розуміла. Найстрашніше те, що мені вже 14, а війна так і не закінчилася. Кожного дня вмикаючи телебачення, ми чуємо оголошення про смерті солдат. Їхні родини, як і в 1941 – 1945, чекали своїх рідних, які так і не повернулися.

В чому ж вони винні? У чому винні їхні діти, які залишилися без татка? У чому винні усі ті люди, над головами яких кожного дня літають кулі? Вони лише хочуть щоб у нашій країні був МИР!

Я завжди задаю собі таке питання: «Якщо нас змалечку вчать, що всі конфлікти та суперечки треба вирішувати лише мирним шляхом, то чому не можна уникати всіх війн, вирішувати все це коректно, без смертей?», можливо я чогось не розумію, можливо не все так просто як здається, але в час такого технічного прогресу можна вже задуматися.

Не просто так людину називають найрозумнішою істотою на Землі.

Колись, у 1970-х роках, Стів Джобс удосконалив комп’ютер, щоб ми могли бачити один одного з різних куточків Землі, ділитися думками з іншими людьми. Але замість того, щоб брати щось хороше від інших країн, ми з ними воюємо. Чому наша країна відстає у розвитку наприклад, від Данії та Швейцарії - найрозвинутіших країн світу, чому в них рівень життя кращий? Та тому, що вони живуть без війн! У них кожного дня по телевізору не повідомляють кількість загиблих та поранених на фронті, вони замість того щоб сваритися з іншими країнами, співпрацюють з ними.

Чому я дитина це розумію, а дорослі – ні?

Уявіть собі, що буде якщо люди з різних країн зберуться і почнуть ділитися своїми ідеями з іншими. Людство зможе побороти всі проблеми, а планета почне відновлюватися.

Життя занадто чудове та цікаве і воно коштує того, щоб жити в мирі!!

Ми хочемо без воїн жити,

Хай буде мир на всій Землі!

За мир, щоб сміятись!

За мир, щоб трудитись.

За мир, щоб троянди цвіли,

Щоб житло було і діти росли!