Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя

«Жителів міста вбивали шалені осколки, відчай, голод і старі хвороби, щораптово загострилися»

переглядів: 790

Перші місяці війни ми із сином очікували в Бердянську, курортному місті на березі Азовського моря. Але відпустку й заощадження закінчилися набагато швидше, ніж жорстокі бої.

Найсумніше, я знала, що будуть ці бомбардування. Просто люди не розуміють, що таке Нагорний Карабах, що таке Грузія, Нахічевань, що таке Сербія, Хорватія. Коли була одна країна, а її розділили на вісім маленьких. А я, як людина, що має три вищі освіти і добре знає історію, знала, що буде така нісенітниця. Але тільки я думала, що вона буде недовго.

У психіатричній лікарні Горлівки, де я працювала, на той час не було ні води, ні світла, ні газу. Не вистачало медикаментів і персоналу – багато лікарів і медсестри виїхали з міста. Але залишалися пацієнти, безпорадні й залишені. А ще були обстріли, порожні вулиці й задушлива спека.

Я і мій син Ростислав щодня ходили порожніми вулицями до пацієнтів. Усе, що могли, приносили з дому. Постільна білизна, одяг, продукти – із запасів не залишилося майже нічого.

До війни Ростислав мріяв стати лікарем і готувався вступати до Горлівського медучилища, а після – до Донецького медичного університету. Але вийшло так, що працювати в лікарні йому довелося раніше, ніж він зміг цьому навчитися. Він водив пацієнтів в бомбосховище під час обстрілів. Готував і розносив їм їжу. Міряв температуру. Тягав воду.

Після виснажливого чергування в лікарні ми із сином відправлялися додому все тими ж порожніми вулицями. Вулицями міста, де небезпеки військового часу підстерігали на кожному кроці. І ніхто не знав, що з ним трапиться завтра.

Жителів міста вбивали шалені осколки, відчай, голод і старі хвороби, що раптово загострилися. Моя подруга збилася з ніг у пошуках сина, якому було всього 23 роки. Той якось вийшов в ларьок за сигаретами. У самий звичайний ларьок, у декількох кроках від будинку. І безслідно зник. Більше його ніхто ніколи не бачив, і його доля так і залишилася нез’ясованою.

У наших донбаських містечках тоді найбільше пощастило тим, хто жив у будинках із глибокими підвалами. Або навіть зі справжніми бомбосховищами, побудованими в роки холодної війни. Тепер ці бетонні підземелля стали в нагоді, нехай і для іншої війни. А ті, кому не пощастило, під час обстрілів ховалися в під’їздах. Тому що розриви снарядів вибивали всі шибки, і шанси уберегтися були тільки там, де вікон не було. Якщо пощастить.

Ростиславу одного разу не пощастило. Мінометна міна впала поряд з його будинком. Біля входу в під’їзд, де перечікували обстріл близько сотні місцевих жителів, серед них – я і мій син. Осколки влетіли через двері всередину будівлі, але пораненим виявився тільки Ростислав.

Зрештою ми теж змушені були тікати від війни. Влітку 2016-го ми поїхали в Бахмут. Тут Ростислав нарешті зміг зробити те, що збирався ще два роки тому – вступити до медичного училища. Він став першим, кого зарахували до навчального закладу за спеціальною програмою для переселенців.

Від минулого життя в нас залишилися на пам’ять нещасливий осколок і багато страшних спогадів, яких вже ніколи не позбутися. Я із сином залишила зону військових дій, але ми скоро зрозуміли, що виїхати від війни можна, а втекти – ні. Вона завжди залишає відбиток на тих, кого торкнулася. Назавжди.

У моєму оточенні давно немає щасливих людей. Кожен нещасний по-своєму... Що до мене, то я живу одним днем. Я нічого не планую, крім освіти дитини. Його життя якось я ще планую, а своє...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 поранені психологічні травми обстріли діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій