Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Пешко

«Ми своїх не залишаємо!»

переглядів: 715

Коли я із сім’єю влітку 2014-го виїжджала з Донецька, то, крім необхідних речей, із собою взяла друга на прізвисько Марсель. Це рудий верткий пес із дзвінким гавкотом, породи карликова такса.

До кінця серпня ми у друзів жили, на дачі в Кураховому. Знаю, що господарям, які не були шанувальниками собак, Марсель доставляв дискомфорт, зокрема ранковим гавкотом. Але все ж вони не вказали нам на ворота.

Потім був переїзд до Херсону – там на два місяці нас поселили знайомі. Благо, що вони були собачниками, тому двом собакаму квартирі було весело.

Настав листопад, стояв вибір – залишатися в Херсоні чи спробувати свої сили в Києві? Ризикнули й переїхали до столиці. З орендою квартири не виникло жодних проблем. Ще б орендодавець не дозволив у такий халупі жити і собакою.

Коли вкотре намагалася знайти квартиру, у нас гостювала мама. Послухавши телефонні розмови й мої після них стогони, вона запропонувала: «А давай я Марселя із собою в Донецьк повезу?» Я спочатку подумала, що це вирішення проблеми, а через хвилину сказала: «Ми своїх не кидаємо!»

Не з чуток знаю, що люди, виїжджаючи з Донбасу, намагалися потайки від водіїв провезти кішку або собаку, сховавши в сумку. Деякі водії, розкривши обман, висаджували їх. Щоб такого не траплялося, багато хто змушений був свою собаку, що рветься в машину, залишати, прив’язавши до дерева або до стовпа. А були й такі, що присипляли вихованців, щоб ті не мучилися.

Таке відбувалося по обидва боки лінії розмежування. Було багато смертей тварин. Ті собаки, які вижили, стали розмножуватися. Зараз їх там – на прифронтових і окупованих територіях – дуже багато. Настільки багато, що ви навіть собі не уявляєте.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій