Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Миколайович Юрін

«Жили при свічках. Готували на вулиці на багатті»

переглядів: 698

До 2014 року ми жили добре, працювали, отримували зарплату. Усе було чудово. Було за що купити поїсти, оплатити комунальні послуги. А ось із чотирнадцятого року все почалося...

Ми живемо у своєму будинку. У нас присадибна ділянка, працювали в городі, садили картоплю, огірки й усе, як годиться. Працювали на підприємствах і в організаціях. Зараз у мене сім’я невелика, живемо з бабусею. Діти роз’їхалися хто куди. У нас син і дочка, одні живуть у Києві, інші – на окупованій території.

... Почалися обстріли, у нас в городі й на вулиці розривалися міни та снаряди. Поруч, біля нас проходить дорога в бік Курахового – я збирав осколки у відро. Коли почали розриватися снаряди, у будинку пошкодило дах. У саду зрізало всі плодові стовбури. Так ми і зрозуміли, що почалася війна. А потім почали ставити блокпости, з’явилися військові.

Я нікуди не виїжджав, постійно перебував удома. Улітку 2015 року дружину, дочку й онучку довелося вивезти в Курахове. Ми ховалися в підвалі. У мене старенька сусідка, їй 85 років у 2021 році. Вона приходила до мене, і так усі разом жили в підвалі. Ми там робили нари, ставили свічки. Електрика то була, то не було. Коли перебивали дроти, жили при свічках. Готували на вулиці на багатті.

Жили при свічках. Готували на вулиці на багатті

Будинок постраждав, дах постраждала. Через будинок у сусідки завалило гараж, він був зруйнований. Це буквально п’ятнадцять метрів від нас. Мені майже пощастило, у даху тільки дірки від осколків.

Проблеми з водою, з медикаментами, одні проблеми, коротко кажучи. Пенсії дуже маленькі, у мене й дружини – мінімальна. Доводиться якось крутитися-вертітися. Дружина гіпертонік і постійно потрібні пігулки, а пігулки не одні та дуже багато, постійно аптека... Мені хотілося б жити, як раніше, щоб була можливість їздити, куди захотів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій