Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра Петрівна Гапешина

«Попала під обстріл, коли їхала на велосипеді до свого дому»

переглядів: 683

Віра Петрівна не раз потрапляла під обстріли, але її ангел-охоронець був напоготові. Зараз у місті невеличкий перепочинок, мешканці хоча й звикли до стрілянини, все одно дуже залякані.

Розмірене, нормальне у нас було життя. Ми пенсіонери з чоловіком. Я не працювала, чоловік ще підробляв за договором на шахті. Ми на два місяці виїхали, якраз перед тим, як все почалося в Мар’їнці 12 липня 2014.

Після кожного бомбування приїжджали додому, а через два місяці повернулися назовсім. 

В 2015 році було загострення в січні. Ми були у сина в Вугледарі півмісяця, потім повернулися додому.

А розказати вам за обстріли? Це таке страхіття, що неможна передати. Під бомбуванням кормила всіх тварин по вулиці, тому що люди виїхали і покинули їх. Чисто випадково осколок впав біля моїх ніг. Якби вперед ступнула, він би мене розвернув, мінометний такий здоровий осколок.

А другий раз попала під обстріл, коли їхала на велосипеді до свого дому. Почався обстріл, як сказали воєнні, снаряди були протитанкові. Доїжджаю я до двору, чи Бог, чи ангел-хранитель мене кинув з велосипедом на землю. Піднімаюсь я, дивлюся – біля калитки моєї стовп пилюки стоїть, підходжу – вирваний почтовий ящик, де був ящик – дірка. Відкриваю калитку – під ногами лежить розірваний цей патрон. На другий день я виходжу з калитки, бачу остатки снарядів, а в середині у них свинець. Оце таким нас обстрілювали серед білого дня.

Попала під обстріл, коли їхала на велосипеді до свого дому

Зараз ми не дуже хороше бачимо, вже вік такий. Я хворію, гіпертонік. Тільки починаєш трошки розслаблятися тут починають стріляти – все опускається всередині і такий страх з’являється, якого не було в началі. Хто це не переніс, той ніколи не зрозуміє. 

В нас вікна побиті і дах, на кожному квадратному метрі є дірка. Скільки її не замазуй, вона буде текти. Думаємо, що робити з кришою. Може, ще прийдеться тікати, тільки куди? Після того 2015-го люди так налякані в Мар’їнці. Поки дома сидиш, сам себе настроюєш, що все буде нормально. Як вийдеш – хтось одне сказав, хтось друге. Зараз здоров’я знов хуже. Може, вже время, но 67 год – ще пожить нормально, аби войни не було. Каждой тихой минуте радуєшся, тому, що дивишся на животних – воно живе, бігає. Дивишся на них і думаєш: скільки я за війну їх кормила, скільки попропадало.

В душі і цінності помінялися, життя краще цінуєш, і думаєш, що живеш одною миттю.

Ми живемо на самій лінії розмежування – на краю Мар’їнки. Зараз тихо, люди виходять. Якщо постріл - маєшся так, діти вже звикли до цього. Може, в них склад характеру такий – швидше звикають та адаптуються. 

Кожну мінуту бережем, та думаємо, аби не повернулося те, що було на початку війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) перший день війни 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій