Про початок повномасштабного російського вторгнення Наталія Сьомкіна дізналася в Гостомелі — невеликому місті на північний захід від Києва, який одним з перших узяв на себе удар. В її життя війна увірвалася вже вдруге… Коли ховалася у підвалі під час обстрілів, Наталія знала, що обов’язково має вижити, бо на неї чекають діти.

Здавалося, що ми вийшли з пекла…
Залишки ворожої техніки біля гостомельського аеродрому

24 лютого 2022

Я прокинулася від телефонного дзвінка доньки, яка сказала: «Мамо, почалася війна, нас бомблять». Уже о 9 ранку мене викликали на роботу в Ірпінський філіал інституту серця, в якому перебували післяопераційні пацієнти. Громадський транспорт у Гостомелі вже не ходив — частину шляху я пройшла пішки, потім діставалася на попутках.

Пацієнти й співробітники були налякані звуками літаків і пострілів. Ми взяли медикаменти, ковдри й подушки, закупили воду, продукти та оперативно спустилися до підвалу. З новин ми дізналися, що в аеропорту Гостомеля висадився ворожий десант і тривають бої.

Я залишилася на ніч з пацієнтами, оскільки багато хто зі співробітників не зміг приїхати на вечірню зміну.

— Анатоліївна, що це? — Спіть. Це від нас. Після бойових дій у Лисичанську у 2014 році я навчилася розрізняти звуки снарядів.

За півтори доби, в п’ятницю ввечері, я пішла пішки додому, де залишилися мої коти — до Гостомеля я йшла дев’ять кілометрів. У місті було все закрито, майже не було людей і машин. На підході до Гостомеля я почула, як летить снаряд, пролунав вибух і повалив густий чорний дим. Мене врятували якісь кілька хвилин.

Вийшовши з-за рогу, я побачила житловий будинок і легкові автомобілі у вогні. Міст на Київ був зруйнований. Далі стояла згоріла військова техніка й поруч тіло вбитого солдата.

Я йшла одна колись найжвавішою вулицею, було дуже страшно, промайнула думка повернутися, але я не могла кинути своїх улюбленців.

На підході до власного будинку мене зустріли здивовані сусіди, які вийшли з підвалів у період затишшя. Мені повідомили кодове слово «паляниця» для входу до підвалу.

Я попросила, щоб мене з тваринами взяли із собою, якщо хтось виїжджатиме, але в результаті частина жителів ЖК на своїх авто поїхали потайки. 

У суботу вимкнули світло й воду. Треба було берегти заряд на телефоні. Я намагалася тримати зв’язок з дітьми, які перебували в Києві, зідзвонювалася зі знайомими й співробітниками, паралельно шукала способу хоч якось виїхати.

Щодня обстріли ставали щораз сильнішими й тривали довше. Остання надія була виїхати із сусідкою, що мала машину, але після влучення поруч снаряда це стало вже неможливим, як виявилося згодом — це врятувало наші життя... Ми дізналися, що троє сусідів, які намагалися виїхати тоді ж, у Бучі потрапили під обстріл. Їхню машину розстріляли, жінку вбили, а її чоловіка й дитину поранили.

Здавалося, що ми вийшли з пекла…
Окупанти регулярно розстрілювали машини із мирним населенням

За тиждень снаряди влучили в газову трубу й ми залишилися без будь-якого джерела тепла та змоги приготувати їжу.

Здавалося, що час зупинився, він тягнувся просто нескінченно, не було видно просвітку.

Страшно було залишитися без зв’язку, бо ось-ось мав розрядитися телефон. Чоловіки під обстрілами ходили за пів кілометра на склозавод, щоб зарядити повербанки й поділитися з усіма.

Ми жили в холодному, сирому підвалі за мінусової температури на вулиці. Спали із сусідкою на шматку поролону завширшки 50 см. Було темно, ми заощаджували свічки й запалювали по одній на день.

Зібрали залишки їжі, у кого вона була. Всі одне з одним ділилися. Рятувало сало й лаваші.

Приватний будинок навпроти розбомбили, але вціліла маленька літня кухня, в якій був камін і сусіди запрошували нас до себе погрітися. Ми ходили по одному.

Коли закінчилися вологі серветки, чоловіки зробили саморобний умивальник, щоб мити хоча б руки. Замість туалету було відро, яке стояло в дальньому кутку.

У моменти затишшя ми вибігали на вулицю, щоб на багатті приготувати їжу. Сусід Андрій підпалював горілку і кип’ятив воду в бляшаних банках, тільки так ми могли вранці випити кави, а ввечері чаю, щоб трохи зігрітися.

Коти, які все життя цуралися переноски, сиділи мовчки в одній, розуміючи, що їх рятують.

Не покидало почуття безвиході, а всі жінки щовечора бралися за руки й читали молитви — просили Богородицю нас захистити.

Якогось дня ввімкнули світло, а ми прочитали в новинах, що ЗСУ відігнали росіян від аеропорту. Ми зраділи, з’явилася надія, але за кілька годин почалися моторошні авіаудари, які тривали понад добу без перерви. Це найстрашніше, що може бути, у венах холола кров.

У ті моменти хотілося взяти телефон і написати дітям, що я їх дуже люблю, попросити прощення за те, що я пішла рятувати котів, а вони тепер так сильно за мене переживають і намагаються будь-якими способами мені допомогти. Зателефонувати братові й попросити, щоб він про них подбав. Але розуміла, що не можу прощатися, бо так там і залишуся.

Я знала, що маю вижити, що на мене чекають мої діти.

 7 березня 2022

Сусідові Максу виповнилося 17 років. Побажання було в усіх одне — щоб він вижив і ми після війни зібралися та відсвяткували.

Цього ж дня ми дізналися, що місто окуповане. Загарбники прийшли до нашого підвалу й наказали вийти з телефонами та речами. Вони вишикували нас, а потім по черзі відбирали телефони й прострілювали, у чоловіків перед цим ще й перевіряли їх. У кого знаходили фото техніки, відводили вбік.

Олексій сказав їм: «Навіщо ви сюди прийшли?! Ви всі тут помрете!».

На ту мить у нас у всіх була одна думка, що це кінець і нас зараз усіх розстріляють.

Вони відвели його та ще двох хлопців, не дійшовши до мене. Я одна залишилася з цілим телефоном і зв’язком із зовнішнім світом, який ховала всіма можливими способами.

Олексію зв’язали руки, розбили голову та прив’язали до БМП. Вони залишили його під обстрілами на відкритій місцевості. Потім потягли до підвалу й розповідали, що прийшли рятувати від нацистів, а ми не розуміємо. Увечері ми дізналися, що його дружина вагітна.

8 березня 2022

Рашисти оголосили, що всі мають відкрити квартири для обшуку. У закритих квартирах вони вибивали двері, ламали стіни, підривали. Шукали зброю й усе американське.

Це було справжнє мародерство, вони забирали все, що хотіли: гроші, прикраси, ноутбуки та інші цінні речі по всьому ЖК і водночас вітали жінок зі святом.

Солдати розташувалися у квартирах на 2-му й 3-му поверхах, палили багаття всередині. У дворі було дуже багато техніки, з якої вони періодично стріляли. Я вже не могла піднятися у квартиру й зловити зв’язок, щоб написати дітям, що жива.

Обстріли тривали, у людей закінчилася їжа й вода, будинки були зруйновані. Деякі не витримували й пішки прямували до Києва й Бучі.

Перед нашим ЖК поставили блокпост і всіх обшукували, хто йшов повз. Прострілювали ноутбуки й телефони, які знаходили.

Здавалося, що ми вийшли з пекла…

Вранці 10-го березня мені вдалося зв’язатися з дітьми, які сказали про евакуацію, куди йти і що із собою брати. Ми не знали, чи випустять нас із житлового комплексу. Напередодні ж чули розмову двох росіян, що обурювалися відкриттям «зеленого коридору», бо, мовляв, якщо ми підемо, то ніким буде прикриватися.

Майже всі були впевнені, що в підвалі порівняно безпечно, боялися й не хотіли йти. Рашисти заперечували, що буде евакуація й говорили всім сидіти на місці. Всі були дуже налякані. Я хотіла вибратися й вірила дітям.

«Якщо ви не хочете йти, я піду сама! Якщо діти сказали, то це 100% перевірена інформація. Вони одного разу мене вже вивели з-під обстрілів у Лисичанську!»

Я була впевнена, що й зараз усе вийде. З нашого підвалу за мною вийшли всі, а ще дехто із сусіднього.

Ми зробили білий прапор з простирадла й рушили колоною, поки окупанти в метушні кудись поспішно їхали. Ішли сім кілометрів пішки й бачили весь жах, який був навколо: розбиті, згорілі будинки, військову техніку, автомобілі. Спустошені крамниці, кафе, зупинки. Все було зруйновано й випалено.

Здавалося, що ми вийшли з пекла…
У Гостомелі, Бучі, Ірпені зруйновано цілі вулиці

Вціліла сама лише церква, на території якої за день до цього два мої сусіди допомогли священникові поховати очільника нашого селища Ю. І. Прилипка, якого вбили рашисти разом з волонтером.

До нас приєднувалося дедалі більше людей, які йшли в надії на порятунок.

Деяких людей похилого віку везли у візках із супермаркету. Несли на руках дітей і тварин.

На зустріч нам ішли люди, які сказали, що там небезпечно, стріляють з автоматів у всіх, хто намагається перейти через міст.

Ми підійшли до мосту й чекали на автобуси, а замість них приїхала колона російської військової техніки. Міст, як виявилося, солдати замінували, перекрили дорогу й відмовилися пропускати, спрямувавши на нас зброю.

Хтось із людей крикнув ховатися за будівлями. Нам сказали повертатися 7 км. Не всі були в змозі це зробити.

20:11

Був сильний вітер і мороз. Я зняла із себе шарф і закутала ним переноску з котиками. Навколо дуже плакали втомлені й налякані діти. Ми дійшли майже до свого будинку й побачили 7 автобусів, які вже заполонили ті, хто виявився сильнішим.

Вони поїхали й інших не було. Залишалося людей 600, вони разом з координаторами пішли за автобусами пішки. Сусіди хотіли повернутися до підвалу. Я була проти й переконала їх іти разом з усіма. Ми дійшли до Українського гуманітарного інституту в Бучі та змогли залишитися на ніч у гуртожитку.

Здавалося, що ми вийшли з пекла…

О 5 ранку ми прокинулися від вибухів.

Приїхали росіяни з купою техніки й просто стріляли. Ховатися нам було ніде. Ми сиділи й чекали, чим це скінчиться.

Обстріли припинилися хвилин за 40. Ми готові були йти пішки до Києва. Діти зателефонували й повідомили, що знову планується евакуація. Волонтери напоїли нас чаєм і сказали чекати тут, що за нами приїдуть автобуси. Їх приїхало багато, ми всі помістилися.

По дорозі було дуже багато техніки й російських військових, у кожному провулку, на кожній вулиці. Вони зупиняли автобуси й оточували їх. Навколо лунали вибухи, горіли будинки. Ми їхали години 3—4, не знали, чи доїдемо взагалі.

Побачивши перший блокпост з українським прапором, усі просто розплакалися.

Далі вже було не страшно, ми були під захистом наших військових, у всіх перевірили документи й відвезли на залізничний вокзал.

Увечері я змогла обійняти дітей. Всі ці дні я вірила, що зможу з ними зустрітися й побачити їх. І ця віра надавала мені сил жити. Тоді здавалося, що ми вийшли з пекла. Я вірю, що закінчиться цей жах, вірю в наші ЗСУ, тероборону. Я вірю нашому президентові, вірю в нашу Україну!