Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

 Галина Лавренчук

Посада заступник директора з НВР, вчитель географії Шкарівського опорного ліцею-гімназії Білоцерківської міської ради Київської області.

"Завжди бажала своїм учням вивчати географію не за підручником, а подорожуючи світом.

...І ось березневий онлайн урок про клімат планети ми проходили незвично далеко одне від одного: хто у Польщі, хто у Німеччині. Учениця, яка виїхала з початком повномасштабного вторгнення до Чехії, розповіла, як впливають на клімат місцеві гори, що виднілися за її вікном.
Це був дуже гіркий урок, бо діти не хотіли таких подорожей — вони хотіли додому. Як би тепло і гостинно не зустрічали їх у світі.

Це покоління отримало важкі випробування: тяжчі за буревій 90-х, небезпечніші за кризу нульових. Перетинаючи кордони України, вони рятували свої життя. Під загрозою опинилися їхні базові конституційні права, в тому числі й право на освіту.

Скільки сил ми вкладали у мотивацію навчатися? Тепер стільки ж сил ми вкладаємо у те, щоб в найнепередбачуваніших умовах виконати свій обов'язок: забезпечити доступ здобувачів до якісної освіти.

Кілька років тому ми переживали, чи не постраждає якість навчання через онлайн уроки, чи вступлять наші випускники до омріяних вишів, чи змогли ми попри локдауни навчити їх всьому, чому мусили?

Тепер наші торішні випускники захищають свої домівки... Захищають свої університети, щоб після перемоги закінчити навчання у Харкові, Одесі, Херсоні та інших чудових українських містах.

Уперше хочу побажати своїм учням вчити географію вдома... бо знаю, як сильно вони цього зараз хочуть. Я переконана, їхня мрія збудеться! Ми Переможемо! Все буде Україна!"