Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Лапа

«Завтрашній день ми не чекаємо»

переглядів: 555

У перший день війни я була у дворі з маленькою дитиною на руках. У мене було немовля. У нас осколками побито шифер, вікна вилітали.

Щоночі з дитиною на руках доводилося сидіти в підвалі, особливо коли були якісь свята. Одягали дитину в зимовий костюм і так сиділи. Вікна й шифер у нас були пошкоджені не один раз.

Виходили, коли не було обстрілів, і готували їсти. Швиденько багаття розвів, тому що нічого не було: ні світла, можливості ніякої. Робили все швидко-швидко.

Завтрашній день ми не чекаємо

Під час активних бойових дій ми з дитиною виїжджали на три місяці до Дніпропетровської області. Це було у 2014-му на Новий рік. Грудень, січень, лютий, коли дуже сильні були бомбардування, ми виїхали до родичів чоловіка, тобто самий пік я не бачила.

Війна вплинула в усіх відношеннях. Я працювала в Слов’яносербську, нас розділили, і я автоматично залишилася без роботи.

Наше село зараз перекрите, займаємося сільським господарством. Раніше збут був у бік Луганська, Алчевська. Ці міста зараз не контролюються українською владою.

Із цього боку дуже багато сіл, це сільськогосподарські райони, і я навіть з городу не можу отримати ніякі гроші. Я вчителька, поки ще школа відкрита. Але не сьогодні-завтра її закриють, і в мене не залишиться жодного заробітку. А овочева продукція в нас коштує копійки. Сльози на очі навертаються. У нас дуже багато перекупників. Вони приїжджають фурами й забирають товар, а я легковою машиною виводжу. Виходить, що я можу заробити тільки на бензин і так трошки.

Досі не відчуваю себе в безпеці й дуже хочу виїхати, а можливості немає – мамі за 70.

І вона нікуди не збирається, каже: «Тут народилася, тут і помру». А взагалі для маленької дитини я хотіла б кращого. Вона вже пішла до школи, вісім років буде в грудні 2021-го.

Але я б дуже хотіла виїхати. Я не відчуваю безпеки. Немає завтрашнього дня [плаче]. Тобто я живу сьогодні, живу дитиною. А що буде…

Раніше ми робили ремонт, альтанку зробили, арочки у дворі (у нас приватний будинок), я купувала басейни.

Але зараз не хочу нічого. Валиться – не ай валиться. Десь підробили, щоб можна було жити в будинку. Просто не піднімаються руки й постійна депресія, якийсь психологічний тиск. Завтрашній день ми не чекаємо. Головне – врятуватися. Не дай Бог чого – дитину схопили й тікаємо.

Ми кілька разів отримували гуманітарну допомогу. Нам давали шифер, і ми перекривали дах. Двічі бабусі давали грошову гуманітарну допомогу. Нас підтримував Червоний Хрест і Фонд Ріната Ахметова давав пакети. Це зіграло дуже велику роль, тому що купити не було за що. Я тоді не працювала. Тобто все, що давалося в пакетах, зіграло дуже велику роль. Ми виживали завдяки цьому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трьохізбенка 2014 2021 Аудіо Історії мирних жінки діти 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій