Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Іванівна Ватуліна

«Коли побачила колону техніки, я розплакалася»

переглядів: 543

У перший день війни в мене був вихідний. Я поїхала на базар і саме пересувалася техніка. Це шок був. Швидко зібралася й поїхала на роботу. Я боялася залишатися вдома сама. Коли побачила колону техніки, я розплакалася, злякалася.

Ми жили в центрі села. До нас падав снаряд і влучив у старий будинок, воронка була в городі, постраждала теплиця. Старий будинок постраждав, а де ми жили, потрапляли осколки, відкривало двері. У будинку відвалилася частина кута. Я залізла під стіл і сиділа. Навіть не знаю, як там помістилася. Це було 31 січня 2016 року, по-моєму.

Ніхто нічого не відновлював. Новий будинок, де я живу, не постраждав, а старий – кому потрібен?

У підвалі доводилося дуже довго сидіти, ми перебували там по півроку.

У нас він не дуже хороший, тому бігала до подружок і сусідів, де тільки не ночувала, залишалася і в себе іноді. А потім у будинку вибрала кімнату без вікон і там тулилася, і під столиком, і у ванній.

Коли побачила колону техніки, я розплакалася

Запам’яталося, як влучали снаряди. У мене такий шок був! На наступний день вранці до мене приїхала швидка, ще лікарня була закрита. Я стояла там на обліку. Уночі мені зателефонувала дільнична і каже: «Вашу вулицю дістало?» Вона приїхала, виміряла тиск. Не залишили.

Я нікуди не виїжджала. Подруги й діти виїхали, а я сиділа тут. Через війну змінилося наше фінансове становище. Доступ до води є постійно, у нас колонка на будинку. А по здоров’ю дуже вдарило. У минулому році за три місяці я тричі лежала в лікарні, посилали на групу, сказали, що потрібно зробити операцію на серці, а мені до пенсії залишився рік.

Начебто поки тиша й повернувся сенс життя. Але здоров’я вже немає. Це все зробила війна, до цього я не знала взагалі жодних проблем. Але під час війни почалися серцеві порушення.

Половина Трьохізбенки виїхала, молоді немає, дітей немає. Ніякої радості. Дочка моя живе тут. Я навіть і не хочу, щоб вона тут залишалася, бо роботи немає. Кажу їм: «Їдьте куди-небудь, купіть десь житло. Що ви тут мучитеся?» Я більше за них хвилююся. Вони сидять без роботи, молоді, їм по 40 років, а роботи немає.

Ми отримували гуманітарну допомогу, як давали всім, так і нам. Вона відіграла велику роль. Продуктові набори були хороші, звичайно. Давали й миючі засоби. У минулому році від Червоного Хреста ми отримали курей, купували корм, усю зиму були з яйцями та м’ясом, слава Богу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трьохізбенка 2014 2016 2021 Аудіо Історії мирних жінки 2014 2016 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій