Мурашко Анастасія, учениця 8-го класу Ніжинської гімназії № 13, м. Ніжина

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Мурашко Людмила Анатоліївна

Конкурс єсе на тему "Війна в долі моєї родини"

Що означає війна в моєму житті? Це страшне слово я чую кожного дня, після початку повномаштабної війни, яку почала Росія.

Все почалося двадцять четвертого лютого дві тисячі двадцять другого року. Я і моя сім'я прокинулися від якихось гучних звуків, які дуже нагадували вибухи. Ми вирішили увімкнути телебачення і побачили, що на всіх телеканалах йдуть новини,журналісти оголосили жахливу подію, яка назавжди змінила моє життя - почалася війна. Спочатку ми не могли усвідомити цю ситуацію, але вибухи, які продовжувалися, дали нам зрозуміти, що це все відбувається насправді. Цей день дав мені зрозуміти,що ми знаходимося не уві сні, а в реальгому житті і кожна хвилина важлива. Білбшість людей, які живуть в Україні теж почали усвідомлювати це. Після початку війни люди почали допомагати один одному , розуміючи, що наша сила в єдності.

Після нападу Росії моя сім'я вирішила на деякий час переїхати до бабусі й дідуся, оскільки вдома ми непокоїлися за них.

Перша тривога була дуже страшною і ми відразу спустилися до укриття, кожен із нас боявся уявити, що буде далі, але ми сподівалися на краще.

Коли тривога закінчилася, ми ще довго сиділи в укритті, а коли здавалося все було тихо, почали підійматися нагору. Весь час, коли ми перебували у будинку, ми слідкували за новинами і намагалися не вмикати світло.

У квітні дві тисячі двадцять другого року у моїй родині сталася жахлива подія - померла моя бабуся. Відтоді я ще більше почала ненавидіти цей рік.

Я дуже радію, тому що навіть у такі лихі часи наш народ не забуває про наших менших друзів. Кожного дня ми підгодовуємо,забираємо або допомагаємо тваринам,адже кожна жива істота заслуговує на життя.

Також, я хотіла б звернути увагу на наших захисників. Кожного дня вони незламно захищають нашу Батьківщину, ризикуючи своїми життями і наближаючи нашу перемогу.

Також, я хочу подякувати людям, які допомагають ЗСУ, а особливо дітям, які збирають кошти або роблять випічки для наших захисників, адже зараз допомога будь-якої людини важлива , якою вона б не була.

На сьогоднішній день слово Мир для мене має велике значення і якщо до настання війни я не дуже замислювалася про його значення, то сьогодні я упевнено можу сказати , що Мир - це не просто слово, це те що припинить кровопролиття, зробить щасливими кожну людину і дитинуб дозволить забути про укриття і тривоги, а також постійні переживання за рідних.

Зараз , коли лунають тривоги це вже не так страшно, як в перші рази, тому що я знаю, що нас захищають надійні люди, яких я упевнено можу назвати героями.

У травні цього року моя сім'я повернулася до нашого будинку, у моєму місті відкрилися навчальні заклади і садки, але лише на тривалий час. Життя у моєму місті здається почало трішки налагоджуватися, але в моєму житті воно вже ніколи не буде як раніше. Протягом війни всі люди пережили якісь втрати, у деяких народилися діти. У моїй сім'ї ми вже менше спускаємося до укриттів і слухаємо новини, але це всеодно потрібно робити для того, щоб вберегти життя собі та своїм рідним.

На сьогодгі з'явилося багато пісень і віршів про війну і майже всі вони про Україну.

Також хочу подякувати президентам тих країн, які допомагають нам у такі важкі часи, а особливо президенту нашої країни - Володимиру Зеленському, який постійно відстоює волю і незалежність нашої країни. З кожним днем наша перемога стає все ближче.

Зараз кожна людина думає про день, коли закінчиться війна. Ми живемо одним життям і другої спроби у нас не буде, тож ми повинні допомагати і підтримувати один одного, таким чином наближаючи нашу перемогу.

Я людина і мені шкода наших захисників, які помирають кожного дня, боронячи нашу землю від нападників, тож я  намагаюся допомагати продуктами харчування або одягом. Вони справді найкращі! Також хочу подякувати своїй школі, яка також постійно допомагає нашим захисникам.Тож хочу сказати, щоб люди не були жорстокими і байдужими і допомагали Збройним силам України. Зараз ніхто не може сказати, коли закінчиться це жахіття, але зараз ми сподіваємося на краще майбутнє і не здаємося. Ми подолаїмо цю війну і обов'язково настане той день, коли вся Україна буде радіти перемозі!