Виконуюча обов'язки начальника управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області Галина Шиліна у коментарі проєкту Радіо Свобода «Новинам Приазов'я» розповіла, що більшість учнів з Мелітополя навчаються за українською програмою.

«Мелітопольській громаді навчається близько 14 тис. дітей. З них перший семестр у нас закінчували близько 11 тисяч, це за українськими програмами. Однак залишається значний відсоток дітей, які пішли в російські школи, вимушено пішли. Змушена на цьому наголосити. Тому, що на жаль на ТОТ не тільки в місті Мелітополі, а й в районі, чиниться тиск на батьків на учнів для того, щоб діти відвідували їхні школи і якщо батьки цього робити не будуть, то батьків будуть лишати батьківських прав», – стверджує вона.

У Мелітополі близько 4 тисяч дітей навчаються за програмами окупантів, каже Шиліна.

Залишається значний відсоток дітей, які пішли в російські школи, вимушено пішли

Мелітополь залишається окупованим з 2022 року

Сьогодні є залякування, репресії, батьків і взагалі людей на тій території

Галина Шиліна

Ми шукаємо зв'язок, вихід на них і пропонуємо екстернатну форму навчання, деякі батьки звісно раді будуть до нас доєднатись, але та ситуація, яка на сьогодні є – залякування, репресії, батьків і взагалі людей на тій території, поки що не дозволяє повною мірою охопити усіх учнів.

Очільниця управління освіти також розповіла, що окупанти досі чинять тиск як на батьків, так і на вчителів.

Залишається значний відсоток дітей, які пішли в російські школи, вимушено пішли

Російські військові на вулицях Мелітополя, квітень 2022 року

Змушують надавати списки дітей, хто навчається за українськими програмами. Тобто дуже чиниться тиск

Галина Шиліна

«Рейди приходять до будівель, до наших дітей, до педагогів, запитують, чому не навчаються, якщо не навчаються. Тих класних, яких вони (окупанти – ред.) призначили на окупованій території, змушують надавати списки дітей, хто навчається за українськими програмами. Тобто дуже чиниться тиск і тому навіть ті, хто хоче навчатись, але діти й батьки бояться. Ми це розуміємо і знаємо. Також чиниться тиск на вчителів – теж заходять до хати, шукають телефони, техніка, яка була повідбирали. Тобто працювати людям фактично немає на чому, навіть якщо хтось би й хотів», – розповіла Шиліна.

Вона розповіла, хто зараз працює в школах, які відкрили окупанти.

«Фахівців своєї справи досить мало. Набрали такі категорії, як сторожі, завезені люди, діти молоді зовсім – по 18 років, діти, які тільки закінчили школи та пішли в так званий МДУ – Мелітопольський державний університет, який вони так назвали. Тобто дитині 18 років і вона вже викладає в школі», – стверджує освітянка.

В Мелітополі є такі, які погодились викладати, але їх мало. Туди було завезено людей з Криму з інших місць. Наші діти не сприймають тих педагогів.

Деякі діти продовжують спілкуватися у школах українською мовою, що неабияк дратує окупантів, каже Шиліна.

«На сьогодні діти можуть співати гімн України, наприклад, в кабінеті. Потім з батьками тих учнів, та окупаційна влада проводить так звані профілактичні бесіди. Вони погрожують депортацією», – повідомила вона.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.