У місті, чиє населення стало 14 січня 2023 року об'єктом терору Росії, відбуваються перші поховання загиблих внаслідок влучення російської ракети у житловий будинок. За уточненими даними в Дніпрі загинуло 45 людей, з них 6 дітей. Пошукова операція тривала три доби, наразі її завершили. Неідентифікованими залишаються 15 тіл. Матеріал Радіо Свобода.

Світлана Галич мешкала в під’їзді, який зруйнувало вибухом. Каже: під руїнами загинуло кілька її сусідів та добрих знайомих. Серед них – 15-річна Марія Лебідь. Її поховали 16 січня, провести дитину в останню путь прийшла вся школа, де вона навчалася.

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Частина будинку, де жила Ірина

Сама ж Світлана з 86-річним батьком вижили дивом.

Каже: коли стався вибух, вони опинилися під завалами в різних кімнатах і вже задихалися від диму й пилу. Порятувало тільки те, що в той момент у руках був телефон – вона встигла зателефонувати синові. Той примчав до будинку й разом з поліцейським зумів деблокувати квартиру.

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Те, що залишилося від майна людей

«Я набираю молодшого сина: «Женю, якщо можеш, ми задихаємося, порятуй нас». Батько сидів закривавлений і закиданий дошками», - Ірина Галич.

«Все в один момент – вибух. Все летить – вікна, двері. На мене падає шифоньєр. Там горить. Кричу: «Тату, ти цілий?». Він кричить: «Викликай швидку!».

Я набираю молодшого сина: «Женю, якщо можеш, ми задихаємося, порятуй нас». Батько сидів закривавлений і закиданий дошками. Кричу...Рятувальники кажуть: пройти ніяк, там зруйнований під’їзд. І ми як у пастці.

Сина пропустили, він забігає, а там залізна перегородка завалила наші двері. А ми з батьком із цього боку намагаємося... Вже задихаємося. Але син разом з поліцейським змогли її трошки привідчинити, і ми змогли втиснутися. Ми вилізли. А син ще й кота встиг знайти.

А другий син, вони близнята, побіг іншим сусідам допомагати вибратися. Батько в неврології, численні порізи, йому пришили вухо, житиме»

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Світлана Галич

Досі не знайшли тіл.

«Загинули всі сусіди, яких ми знали, з ким спілкувалися. Дівчинка-школярка, тренер… Навпроти жили чоловік з жінкою, Юра і Свєта, ми з ними спілкувалися – то вони давно не бачилися з родичами і на старий Новий рік якраз зібралися всі разом в їхній квартирі.

А навпроти – чоловік з дружиною відвезли дитину мамі, а самі приїхали додому. Досі не знайшли тіл. Це не вкладається в голові».

Загинули всі сусіди, сама врятувалася завдяки телефонному дзвінку

Квіти на місці ракетного удару по Дніпру, 17 січня 2023 року

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.