Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Крижанівська

«Найчастіше ми оперували при світлі від коногонок»

переглядів: 765

У перинатальному центрі в Північній лікарні Макіївки я своїми зусиллями за допомогою однодумців організувала школу з підготовки сімей до пологів. Проводила тренінги з партнерських пологів, навчала чоловіків, як рахувати перейми, як допомагати жінці при переймах, на які точки натиснути, щоб їй було легше...

З початком війни, у 2014-му, близько 80% моїх колег виїхали. Я спочатку залишалася в Макіївці. Лікарів залишилося менше, ніж пальців на двох руках. Нам доводилося днювати й ночувати на роботі.

Крім своїх посадових обов’язків, ми виконували роботу акушерок і медичних сестер – мили та стерилізували інструменти, готували операційні. Нам у будь-якому випадку потрібно було створити умови для жінок, які народжували в цей «гарячий» період.

Спускали майбутніх мам у підвал, щоб перечекати обстріл. Бомбосховище було чистим, але непридатним для перебування там пацієнток. Ми зносили туди матраци й ліжка. Бувало таке, що зразу ж після кесаревого розтину жінку з дитиною спускали в бомбосховище.

У нашій лікарні було єдине бомбосховище в окрузі, тому до нас приходили не тільки майбутні мами й жінки, які вже народили, а й жителі сусідніх будинків.

Найчастіше ми оперували при світлі від коногонок (індивідуальний освітлювальний прилад, який використовується шахтарями). Це був жахливий період у моєму житті, про який намагаюся якомога менше згадувати.

У липні 2014 року я відправила доньку до Києва до своєї двоюрідної сестри. Доньці було 13 років. Думала, що до початку навчального року заберу її назад, але війна тільки набирала обертів.

У кінці серпня дочка поставила ультиматум, що якщо я не приїду до неї на 1 вересня, то в школу вона не піде. Я пообіцяла, що приїду, і слово своє стримала. Але дорога з Макіївки до Києва була важкою.

На таксі від будинку до Костянтинівки в мирний час їхати близько години, а ми їхали 5 годин. Я і таксист неодноразово вибігали з машини посеред дороги і, закривши голову руками, падали на землю – навколо нас рвалися снаряди. А потім посеред дороги, де навколо були тільки поля, в машині закінчився бензин.

У ту мить я думала не тільки про себе і своє життя, я також несла відповідальність за таксиста, якого вдома чекали дружина та троє маленьких дітей.

Я зателефонувала батькові, і він з Авдіївки приїхав до нас. Заправив машину, віддячив таксиста і відправив його до сім’ї. А тато вже далі повіз мене. На потяг я встигла і, як обіцяла дочці, змогла бути присутньою на святі Першого дзвоника.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли робота перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій