Олександр Макушенко загинув 15 березня 2022 року під час обстрілу села Мощун Бучанського району Київщини. Йому було 88 років.

Забрали в морг як невідомого

Олександр мешкав разом із дружиною Ольгою. Молодший син – у селі Горенка, старша донька – на відстані неповних пів кілометра. Проте через обстріли рідні не могли дістатися до батьків, щоб забрати до себе.

«Ми попросили наших військових евакуювати маму і тата. Хлопці ж повернулися з відео, де видно, що батьки відмовляються виїжджати. Не хотіли кидати господарство: порося, курей, котів, собак», – розповів син Віктор.

Про загибель батьків він дізнався від приятеля. Той ховався в укритті у Пуща-Водиці й інколи їздив у Мощун на скутері. Звідти привіз новину, що будинок Макушенків знищений обстрілами, а його мешканці загинули

«Я зміг приїхати туди 9 квітня. На подвір'ї нарахував 24 вирви від снарядів. Батька знайшли без мене аж у травні в лісі через дорогу. Мабуть, викинуло вибуховою хвилею. Забрали в морг як невідомого. Потім я його ще довго не міг знайти. Об'їздив усі морги в Київській області. Зовсім випадково мій син розказав комусь цю історію. І той чоловік упізнав, що це він відвозив тіло. Це нам допомогло знайти батька», – розповів Віктор.

Олександр Іванович народився і жив у Мощуні. До пенсії працював машиністом на заводі «Маяк» у Києві. Останні роки дбав про господарство.

«Батько був майстром на всі руки. Любив займатися теслярством: робив вікна, двері. Поки був молодший, пів Мощуна замовляло у нього роботу», – пригадав син.

В Олександра Макушенка залишилися син і дочка, двоє онуків та четверо правнуків.

Історія з instagram каналу Victims of russia.