Хомутовська Віолета, учениця 11 класу Олевського ліцею №2 Олевської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Філоненко Людмила Григорівна

Моя Україна майбутнього

2050 рік. Україна є однією з провідних економік у світі. Вона розширила свої інвестиційні можливості, створила сприятливі умови для бізнесу та залучила багато іноземних інвесторів. Україна є центром технологій та інновацій. IT-сектор, біотехнології, високотехнологічні виробництва та зелені технології стали головними напрямками розвитку.

Україна досягла енергетичної незалежності та стала лідером у використанні альтернативних джерел енергії: сонячної та вітрової.

Україна активно співпрацює з міжнародними організаціями, сприяє мир та стабільність у світі та займає впливову позицію. Україна підтримує міжнародні ініціативи щодо сталого розвитку. Україна приваблює мільйони туристів, розвиваючи свою унікальну культурну спадщину.

Мріяти про таку Україну не безглуздо, адже мир – не лише відсутність конфліктів, а й запорука прогресу. Забезпечивши мир, Україна відкриє нові можливості для свого економічного розвитку. Однак, щоб це сталося, Україна повинна опинитись в «добрих руках» - в руках громадян що мають свідомість та бажання розвивати свою країну.

Одним із головних кроків до України майбутнього є розуміння кожним громадянином як ці «добрі руки» повинні виглядати. Хто повинен керувати державою та розподіляти її ресурси? Кого можна допускати до влади? Через політичну та економічну необізнаність населення Україна неодноразово потерпала від ірраціонального розподілу ресурсів, завершуючи економічною стагнацією. Більшість населення навіть не розуміють різниці між «правими» та «лівими», вперше чують означення «складні відсотки» та до кінця не знають своїх прав.

Моя роль у цьому полягає у збільшенні національної обізнаності та розповсюдженні знань про політику та економіку через мережу Інтернет та соціальні мережі.

Україна – країна з величезним потенціалом, всі ті ресурси якими вона володіє можуть перетворити її на країну зі стабільною, сильною економікою. По-перше, її геополітичне положення між Європою та Азією дають можливість стати місцем для розвитку торгівлі та інвестицій між двома континентами. По-друге, багатство на природні ресурси та людський капітал з висококваліфікованими фахівцями в галузях IT, науки, інженерії та інших сферах можуть стати двигуном інновацій. По-третє, Україна має величезний потенціал в туристичній галузі завдяки своїй різноманітній культурній спадщині, архітектурі та природній красі.

Саме завдяки правильній дистрибуції та використанні всіх цих привілеїв, Україна має всі шанси на успішне майбутнє.

Не чекаючи на завершення війни, я прагну здобути вищу освіту за кордоном (Західна Європа або США), оскільки вважаю що здобуті там знання та досвід управління західними державами можна успішно адаптувати до української системи. На завершення мого навчання маю надію що Україна переможе і я стану тими «добрими руками», про які сама говорила. Людиною, яка керуватиме потоком українських ресурсів з максимальною ефективністю та відсутністю корупції.

Моєю першочерговою метою буде забезпечення прозорого та релевантного використання кожного ресурсу в інтересах країни.

У своїй діяльності я буду спрямовувати ресурси на розвиток молоді та підтримку її ініціатив. Я переконана що саме ця категорія є майбутнім країни та планую створення грантів та програм підтримки молодих талантів що сприятиме не лише професійному, але й особистісному росту. Крім того, реформа старшої школи та вищої освіти будуть одними з пріоритетів мого управління.

Моя мета – зруйнувати застарілі асоціації українських учнів слова «школа» зі словами «втома», «мало сну», «відстала система освіти», «примус», «хвилювання», «нудно», чи навіть «концтабір», і перетворити їх на «розвиток особистості», «співпраця», «глобальна спрямованість», «інклюзивність», «доступність ресурсів». Кожен українець вартий доступної та якісної освіти, щоб змогти реалізувати свій потенціал та сприяти процвітанню нації.

Це моя обіцянка Україні, що переможе. Моя мета – не просто мрія, це моя місія. Нехай цей світ, переповнений мріями, стане нашою реальністю. Не чекаючи на завершення війни, ми маємо змогу робити зміни просто зараз. Створім майбутнє разом. Україно, я вірю в тебе!