Іван Котляр загинув у Харкові 17 квітня 2022 року. Російські війська тоді нанесли два удари по середмістю: о 13.50 і 14.10. Поцілили по житлових кварталах, спалахнуло кілька пожеж. Іван саме йшов вулицею Сумською до лікарні по медпрепарати. Поряд була його подруга. Вона вижила, отримала багато осколкових поранень і довго лікувалася. За життя Івана боролися медики, але через кілька годин після обстрілу він помер у лікарні. Через цей обстріл загинули семеро людей, більше двадцяти були поранені.

За життя Івана боролися медики

Іванові Котляру було 64 роки, він працював двірником. До того був слюсарем. Загалом роботі в ЖЕКу віддав 30 років. Ірина Нікітіна пропрацювала з ним дев’ять років, каже, таких людей, як він, забути не вдасться: «Він був гарним другом, колегою, батьком, людиною і справжнім чоловіком!»

Іван працював на вулицях селища Жуковського. Цей район Харкова тривалий час був під потужними обстрілами, але чоловік продовжував виходити на зміни, щоби наводити лад біля будинків. В останньому відео, яке зняли колеги, Іван гуртом із ними прибирає наслідки чергового «прильоту» в житлову багатоповерхівку.

У селищі Жуковського Івана знали та поважали. Із ним щораз віталися, коли бачили зранку за роботою. Подвір'я, де прибирав Іван, мешканці в один голос називають кращими завдяки його праці.

«Він прибирав біля нашого будинку. Працював ідеально – чисто було завжди, взимку ми не знали, що таке ожеледь», – розповіла сусідка Людмила.

«Завжди спокійний, працьовитий. Бачили його старання. Не віриться, що ніколи вже не зустрінемо його…», – пригадала сусідка Валентина.

На дозвіллі Іван захоплювався переглядом фільмів про війну, а ще сільськогосподарськими косами. Вчив відбивати ручні коси так, як це робили в давнину.

В Івана Котляра залишилися донька і син, онуки.

19 березня, за майже місяць до трагедія, мер Харкова нагородив Івана Котляра «Подякою за роботу».

Історія з instagram каналу Victims of russia.