Два десятки українських міст, де діють центри з підтримки переселенців «ЯМаріуполь», проводять зустрічі з обговорення майбутнього міста після деокупації. На них запрошують тих, хто був вимушений залишити «місто Марії» через війну. Діалогові зустрічі відбуваються у форматі «за кухонним столом» і називаються «Я – Маріуполь: маю намір відродитись». Такі заходи провели вже в Києві та Запоріжжі. Радіо Свобода завітало на ще одну таку зустріч у Дніпрі, де нині мешкає найбільше внутрішніх переселенців в Україні.

Що пропонують учасники, де на це візьмуть гроші та чи врахують думку маріупольців під час підготовки проєктів з відродження міста?

Марія Сладкова до війни була керівницею творчого хабу «Сучасна Україна», який діяв в «Українському домі» в Маріуполі. В окупації в рідному місті їй довелося прожити чотири місяці: її чоловіка, режисера, поранило під час обстрілу, тож подружжя не могло виїхати. Евакуювавшись, обоє живуть і працюють в Павлограді на Дніпропетровщині.

З танків його бомбили – не добомбили

Марія Сладкова, переселенка з Маріуполя

Марія каже: вона вірить у деокупацію Маріуполя і вже розмірковує про те, як відбуватиметься його розбудова.

"Хочу, щоб після перемоги місто було українським", - Марія Сладкова.

«Ми повернемося в деокуповане місто, будемо працювати, творчих ідей багато! У відновлення міста я вірю, але хочу, щоб після перемоги, воно було українським – в усіх значеннях. Бо до війни воно не було таким. Над цим треба працювати всім разом. Наш «Український дім»… З танків його бомбили – не добомбили. Ми рятували свої речі, апаратуру з кабінетів, поки могли. Він у розбомбленому стані, заходити й працювати зразу ж неможливо, там сильно пошкоджені лаги, дуже небезпечно. Але відновленню підлягає», – говорить переселенка.

З танків його бомбили – не добомбили

Обговорення відновлення Маріуполя, Дніпро, квітень 2023 року

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.