50-річний Михайло Гребенецький загинув під час бомбардування російськими військами Драмтеатру в Маріуполі 16 березня 2022 року.

Якийсь чоловік сказав, що там стирчать руки та ноги

До театру Михайло, його дружина Наталія та син Євген приїхали 5 березня. У місті говорили про «зелений» коридор, а локацією для збору, зокрема, була і Театральна площа. Однак евакуація не відбулася. Родина Гребенецьких залишилася в театрі. До того ж, зламалася їхня автівка.

«Перший день ми ночували на сходах. А на другий – переселилися до ложі. У театрі був страшний холод. Їжі не вистачало. Людей було близько півтори тисячі», – згадала Наталія.

За два дні до трагедії маріупольці почали виїжджати з театру. Михайло намагався відремонтувати авто, але вийшла з ладу система охолодження, тож далеко заїхати не вдалося б. Гребенецькі шукали місця в інших машинах, та марно. Довелося залишатися і чекати нагоди вибратися з міста.

16 березня о 12.15 на Театральній пролунав вибух. Купол театру впав. У момент удару Наталія зі сином були в ложі, а Михайло – на польовій кухні поблизу театру.

«Через вибухову хвилю ми не могли встати. Я почала задихатися. Син перший видерся. Витягнув мене за капюшон. Він отримав контузію, кричав. У мене з потилиці йшла кров. Треба було шукати чоловіка», – згадала Наталія.

Євген ходив по руїнах, сподіваючись знайти батька живим.

«Якийсь чоловік сказав, що там стирчать руки та ноги. Ноги були не батькові. А руки – знайомі. Впізнати тіло було неможливо. Ти береш один камінь, а згори падає інший», – розповідає Євген.

Наталія додає: «Ми побачили обличчя чоловіка. Розкопали тільки голову. На обличчі – чорна кров. Пульсу не було. Завал – метрів 5. Відкопати не могли».

Тіло Михайла родина так і не змогла дістати з-під завалів та поховати.

Михайло Гребенецький народився та жив у Волновасі. Працював водієм таксі. У Маріуполь приїхав 24 лютого 2022 року.

«Він був люблячим чоловіком і батьком. Сімейні цінності у нього були на першому місці. В наших серцях він назавжди залишиться люблячим чоловіком для мене і дбайливим татом для мого сина», – сказала Наталія.

У Михайла залишилися дружина та син.

За різними даними, від авіаудару по Драмтеатру загинули від 300 до 600 маріупольців.

Історія з instagram каналу Victims of russia.