Корнєв Віталій,

викладач Одрадокам'янського ліцею Тягинської сільської ради Бериславського району Херсонської області

Війна. Мої історії

Мої історії, як вчителя, який мав нагоду навчати Дітей-Героїв: Дітей-Учнів, Дітей-Студентів, Дітей-Матерів, Дітей-Воїнів…

З першого дня війни в окупації.

Два місяці окупації… Тяжке рішення переїзду із сім’єю на підконтрольну територію... Окупація – беззаконня та пустота... Підконтрольна територія – це життя, де місцеві не розуміють до кінця, що таке окупація та бойові дії.

Люди не змінилися, просто війна підкреслила їх особисті якості.

Гордість за своїх Учнів – це те натхнення, без якого опустилися б руки та втратився б сенс життя. Дякую Вам, Діти-Герої!

Учениця-Героїня. Золота гордість нашого ліцею. Майже півроку в окупації, але не втрачена віра в майбутнє своєї країни. Вересень 2022 року – найважчий місяць, де постало питання вибору: навчання за російськими стандартами, або онлайн-навчання в рідному ліцеї. Незважаючи на відсутність інтернету та зв’язку, випускниця нашого ліцею зробила свій вибір та продовжила навчання рідною мовою. Лише погрози окупаційної влади змусили сім’ю випускниці покинути рідну домівку та виїхати на підконтрольну територію. Тиждень, який сім’я провела у полі на останньому російському блокпосту, тільки укріпив дух молодої особи.

Відсутність електроенергії та постійні повітряні тривоги не завадили закінчити навчальний рік із Золотою медаллю, а вінцем цієї історії стало НМТ 2023, де наша Героїня отримала найвищі бали (200) з трьох предметів! Ніякі перешкоди не завадять нашим Дітям-Героям досягти своїх цілей!

Студентка-Героїня. Перші дні окупації під обстрілами, проведені у підвалі... Комендантська година... Відсутність стабільного інтернету, але не втрачена жага до навчання.

Онлайн-навчання на підвіконні у кухні – єдине місце, де було підключення до інтернету. Два місяці навчання в окупації, переїзд із сім’єю на підконтрольну територію, але випробування не закінчилися. Місяці темряви, постійні повітряні тривоги, тільки мотивували нашу Героїню. Перша та друга залікова сесія 2022 року – все на відмінно і друге загальне місце серед студентів університету. Залікова сесія 2023 року – відмінно. Захист дипломної роботи - відмінно. Разом із викладачами підготувала статті до друку на міжнародних конференціях 2023 року у м. Варна (Болгарія) та м. Сан - Франциско (США). І мастка крапка – Диплом із відзнакою бакалавра НУФВСУ. Тільки рух вперед!

Матуся-Героїня.

Як витримати перестрілки перших днів війни, відсутність хліба перші тижні війни, відсутність вільного переміщення, відсутність сполучення з районною лікарнею і це все на 9-тому місяці вагітності за два тижні до пологів?

Як витримати проїзд через блокпости до лікарні, проїзд місця бою з загиблими на узбіччі? Як витримати народження дитини в темряві під обстрілами? Як витримати переїзд на підконтрольну територію через більш ніж два десятки окупаційних блокпостів? Як зберегти молоко для маленького козака? Витримала і зберегла!!! Виховує сина на радість всім близьким і продовжує займатися улюбленою справою – друкуванням наукових статей у найпрестижніші видання всього світу.

Воїн-Герой. 24 лютого 2022 року... Сонячна Іспанія та цікава робота...

Наш Герой у свої 23 роки, приймає для себе важливе рішення – повернення додому . В той час, коли деякі чоловіки їдуть за кордон, він за свої кошти купує військовий шолом, бронежилет та повертається в Україну. Проходить військові збори та допомагає звільняти рідну Херсонщину. Навіть поранення ока не зупиняє його. У кожного з нас зараз є вибір. Діти-Герої свій зробили!

Війна – це нещастя та біль, але відчуваєш полегшення і силу, яку дають Діти-Герої, яких ти навчав життю.

Заради майбутнього Дітей-Героїв нарешті об’єднаймо країну!

Все є Україна!