81-річна Надія Шевченко загинула в Маріуполі 24 березня 2022 року. Внаслідок обстрілів загорівся будинок, в якому вона мешкала. Там загинула ще одна людина.

Я виїхала з Маріуполя 21 березня, а 24-го наш будинок загорівся

Надія Шевченко жила в багатоповерхівці Центрального району Маріуполя. Коли почалася повномасштабна війна, від обстрілів міста переховувалася у власній квартирі. Її підтримували сусіди, за можливості приносили гарячу їжу.

«Із пані Надією в нас склалися дружні стосунки. Часто заходили одна до одної в гості на чай або просто побазікати, разом наводили лад у палісадниках… Я виїхала з Маріуполя 21 березня, а 24-го наш будинок загорівся. Сусіди намагалися врятувати Надію Миколаївну, проте відкрити вхідні двері не змогли», – розповіла сусідка Людмила Кущ.

Багато років Надія Шевченко працювала завідувачкою читальним залом Центральної міської бібліотеки імені Володимира Короленка. Колеги пригадують, що її поважали й цінували і співробітники, і читачі бібліотеки.

«Надія Миколаївна – професіоналка своєї справи, начитана. Фонд свого відділу знала дуже добре. Що не спитаєш, розкаже: на якій полиці, з якого боку стоїть і навіть якого кольору палітурка книжки. Якщо треба зробити книжкову виставку – кращого фахівця не було. Вона так ретельно підбирала матеріал – від цитати до назви. Дуже уважна до оточуючих, читачі її сильно любили. Завжди переживала за імідж бібліотеки», – розповіла про колегу директорка бібліотеки Вікторія Лісогор.

У Надії Шевченко залишилася донька.

Молодший онук 81-річної жінки, Артем Галькевич, також загинув від обстрілів Маріуполя.

Історія з instagram каналу Victims of russia.