Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Новікова

«Я все частіше помічаю, що не можу посміхатися»

переглядів: 610

Обстріли, безробіття, дефіцит продуктів. Виховувати дітей у прифронтовому селищі надзвичайно складно. Під загрозою життя і психологічне здоров’я малюків.

Я була в селищі Новолуганське. Перший день війни – коли ми були у дворі, сиділи сім’єю з бабусею і дідусем. Пролітали над селищем літаки і десь ніби бомби скинули. Тоді мені було 22 роки. У підвалах ми не сиділи, бо батьки мене після цього випадку відправили до Севастополя.

Ми виїжджали, коли ще не було активних бойових дій. Мама жила в Горлівці з чоловіком, тоді масово люди виїжджали... Вони якось купили на потяг квитки й відправляли нас до Севастополя на потязі, мене та двох дітей маминого чоловіка.

Ми повернулися в грудні 2015 року. Я вже повернулася з чоловіком, була на той час вагітна на дев’ятому місяці. Ми приїхали додому народжувати, тому що там було важко жити.

Я не маю зараз можливості з’їздити, бабусю провідати в Горлівці, там друга моя бабуся. Одна бабуся тут проживає, у селищі Новолуганське, а інша в Горлівці. Ми з нею вже не бачилися близько року. Останній раз доводилося бачитися перед карантином. Вона приїжджала провідувати нас, а ми в Горлівку давним-давно вже не їздили. Усе закрито.

Останні кілька днів особливо не відчуваю себе в безпеці [липень 2021 року]. Почастішала, особливо о 3-4 ранку стрілянина з такого, важкуватого чогось. Ми мешкаємо у квартирі, у нас не крайні вулиці селища, і все одно ми прокидаємося від того, що сильно стріляють і дуже страшно.

Я все частіше помічаю, що не можу посміхатися

Я все частіше помічаю, що не можу посміхатися, настрій поганий. Нервовість підвищена.

Дітки ще маленькі, одному п’ять, а другому два [роки]. Старший ще більш-менш розуміє, коли стріляють, а молодшій ми говоримо, що це просто грім.

Я зараз у декреті, коли я вийду з декрету, мене скоротять, тому що підприємство закривається, відбуваються масові скорочення. Я залишуся без роботи.

Ми отримували від Ріната Ахметова гуманітарні набори, коли я була вагітна. Продуктові набори отримували, це трохи полегшувало наше життя. Отримували побутову хімію за ваучерами, здається, від «Карітасу». Отримували грошову допомогу від [організації] «Людина в біді» в якомусь році перед Новим роком. Дуже величезне спасибі їм усім.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2015 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь діти 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми малозабезпечені діти перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій