Шкільний учитель розповів, як пережив обстріли, але все ж виїхав подалі від будинку, який вже постраждав, і від обстрілів, і від мародерів.

Я проживав у місті Василівці Запорізької області. Я пенсіонер, працював у сільській школі, що поруч із містом.

Коли почалася війна, був карантин, і ми не працювали. 24 лютого я збирався кудись піти в місто, зустрітися зі знайомими. І тут така подія! Ніч була тривожною.

Справа в тому, що я знаю, що таке бойові дії. Я учасник афганської війни, і розумів, що все дуже серйозно. У перші дні подзвонив до дітей: "Як там онуки?" Окупували місто на початку березня, а перед цим був потужний обстріл, не стало електроенергії та відразу водопостачання. Єдине, був газ. Люди виручали один одного, у когось були запаси навіть технічної води. Питну воду потім розвозили.

Були два потужних обстріли, десь з четвертої ночі. В моєму віці спиться вже не так, я прокидаюсь рано. Розумів, що це по місту.

Один раз мене обстріл застав в центрі міста. Обстріляли районну лікарню, а там хірургічне відділення і дві операційні зали, які зараз знищенні повністю.

Діти настояли: «Що ти тут сидиш?» Я лежу і відчуваю, що свистить. Опа! Приход і переліт, через мій будинок перелітає - і вибух. «Ого!» – перше, що на думку прийшло. Потім другий секунд через 40 приход: то переліт, то недоліт… Та ні, треба їхати, ще прорватися можна було. І я виїхав. В мене була велика ділянка землі, яку я обробляв, але все залишив.

Зараз я у Запоріжжі, тому що тут в мене родичів багато. Роботи не можу знайти, але я б міг ще якусь роботу виконувати. У Василівці, у моєму домі, вибиті вікна без скла, стіни пошкоджені. Зараз там ходять по будинках, по квартирах, навряд чи ціле все залишиться.

Може, війна закінчиться через місяць, а може, на жаль, і протягнутися, незрозумілі ці речі. Потрібно реально бачити, як там на лінії зіткнення. А так не спрогнозуєш. Звичайно, того життя, що було, вже не буде. Для багатьох людей це страшні втрати, втрати близьких, хвороби. Буде важко, крім того, великі будуть втрати матеріальні. Економіка країни - як вона буде відновлюватися? Життя буде нелегким.