Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій

«Я відчув приліт снаряда до себе під вікно»

переглядів: 748

Орендовані квартири і неможливість працювати, як раніше – так змінилося життя донеччанина Сергія. Він покинув рідне місто таємно, змінив номери телефонів. А до цього був свідком обстрілу та розрухи.

Я бачив, коли прилетів перший снаряд у Донецьку, навіть відчув на собі. Військові дії не бачив, обстріли – бачив. Влучання у сусідній будинок, на ринок; бачив, як відлітали снаряди на аеропорт. Я відчув приліт снаряда до себе під вікно.

Літо чотирнадцятого року згадую... Вода з фонтану – для туалету, питна – з машини поливальної.

Я відчув приліт снаряда до себе під вікно

Ближче до осені допомагав друзям вивозити батьків. І більше ні з ким не спілкувався. Уранці йшов до магазину спеціально, щоб нікого не бачити, і повертався, щоб ні з ким не перетинатися. Спілкуватися на тему війни з рідними не хотілося, щоб зберегти родинні стосунки.

Ніхто не знав, коли я поїхав, тільки близькі рідні. Я навіть змінив номери телефонів і через два роки тільки з’явився.

Виїхати вийшло спонтанно. Квартира була вже практично порожня і вивезено було максимально все. Складного нічого не було під час переїзду. Напевно, був страх переїзду через ситуацію на блокпостах. Але коли проїхали перший блокпост, я зрозумів, що все буде нормально.

У мене різко змінився спосіб життя. У Донецьку була своя квартира і бізнес успішний був. А зараз не вийшло нічого відновити, живу я на орендованих квартирах. У минулий Донецьк хотів би повернутися, але не вийде. У теперішній – ні.

Я відчув приліт снаряда до себе під вікно

Зате у мене тепер є досвід видачі гуманітарної допомоги, волонтерство. Я бачив людей, які приходили за «гуманітаркою» в одних капцях, іншого одягу у них не було. Я бачив людей в істериці. Наша команда організовувала разом з психологами для переселенців психологічну допомогу. Я розмовляв з психологом, і єдине, що я згадував, це епізод попадання снаряда. При цьому я посміхався. Мені пояснили, що це захисна реакція на все, що відбувається.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота перший день війни Обстріл донецького аеропорту
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій