Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Петрівна Гаврилова

"Я побачила снаряд, який не вибухнув, і зрозуміла, що летить на наше місто"

переглядів: 112

Я опинилася у Маріуполі у дев'ять років, у мене там працювали батьки. І там минуло все моє життя. Я навчалась, закінчила школу, вчилася в металургійному університеті, зустріла своє кохання, народила двох дітей. У Маріуполі я відпрацювала на Тяжмаші, у мене тепер дві дорослі доньки і три онучки. Родина жила добре, чоловік працював на Азовсталі. У нас із ним великі трудові стажі. Нам усього вистачало. Були живі батьки, потім вони померли у літньому віці. Ми з чоловіком вийшли на пенсію, діти працювали. Маленька онучка ще була вдома, а дві інші ходили до школи. Ми отримували пенсію, нам наше місто подобалось, ми знали кожен куточок Маріуполя, завжди приймали гостей: із Угорщини, Словаччини, не кажучи вже про білорусь і росію. У нас були городи, дачі, все було добре до 24 лютого 2022 року. 

У 2014 році почався жахливий обстріл Східного. Ми були вдома, дуже злякалися. Потім ми спілкувалися з людьми, з якими були у підвалі, всі думали, що буде як у 2014 році: вибухи, а потім якось домовляться і закінчиться все відносним миром. Ніхто не очікував, що у 2022 році буде такий жах. 

Я йшла 11 березня з центрального переходу до магазину косметики. Дійшла до вулиці Металургів і побачила відірвану частину тіла. Це було жахливо! Але мені потрібно було дійти, і я дивилася під ноги. Раптом я побачила ракету, яка не вибухнула. Товщина її стінок була, напевне, сантиментри чотири, в діаметрі - сантиметрів сорок. Вона стирчала із землі. Я підняла очі на дім: жодної шибки, все випалене. У мене пішов мороз по шкірі, і я зрозуміла, що якщо я не пройду це місце, вона вибухне у мене під ногами. Це на мене справило найбільше враження.

Дивлячись на цей снаряд, я зрозуміла, що летить на місто. Для жінки побачити таку зброю це жах. А цей будинок, де жили мої знайомі, був бідний, нещасний, весь зруйнований, без жодної шибки. 

На наших подвір'ях ми розводили багаття, щоб щось зварити для себе і для дітей. Коли щось зверху летіло, всі забігали у під'їзди, забуваючи про свої каструлі. Але в когось були маленькі діти, яким гріли молоко. І так загинули два хлопці, рятуючи це молоко для дітей. 

Нашій маленькій онучці було на той момент півтора роки. У дочки зникло молоко від цих подій, а дитину треба було нагодувати. Було дуже страшно.

Коли відкрили коридор, з'явилась можливість виїхати, ми це зробили. Це було десь 14 березня 2022 року, а 16 березня ми були у Дніпрі, і в цей день розбомбили драмтеатр. З собою ми вивезли нашу собаку, їй 11 років. Вона була в шоці, облисіла від стресу. 

Зараз ми в Ужгороді. Закордон нам з чоловіком не підходить, бо ми повністю залежні від аптеки. Тут ми знаємо, що брати, а за кордоном це непросто. 

Переключитися і не депресувати нам допомагає маленька внучка: їй зараз 2,5 роки. З нею завжди багато турбот, щось нове відбувається. Також допомагає відволіктися собака. 

Я думаю, що війна буде затяжною. Я не бачу ніякого майбутнього, живу одним днем. Для мене важливо, щоб влаштувалися мої діти. Для себе я вже нічого не чекаю. Мого рідного міста вже немає, це мене дуже гнітить.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій