Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина

«Я усвідомила досить пізно, що почалася війна»

переглядів: 709

Труднощі перетину лінії зіткнення, нелегке життя в чужому місті та згаслі надії на повернення до Донецька в розповіді переселенки Катерини.

Війна для мене – це трагедія та смерть. На жаль, я усвідомила досить пізно, що почалася війна. Навіть будучи в курсі новин про захоплення Слов’янська та Краматорська, я не надавала цьому значення, думала, що все незабаром нормалізується.

На жаль, я усвідомила початок конфлікту, коли мені довелося побувати в університеті Донецька. Там я побачила озброєних людей і зрозуміла, що вже щось не так. І це скоро зміниться. То був травень 2014 року.

Проживаючи в одному з районів Донецька, на околиці, я чула здалеку постріли з важкої військової техніки, тому що то були глухі звуки. Так як це було досить далеко, їх погано було чути.

Тяжкий досвід був у мене після перетину лінії розмежування. Влітку 2015 року я жила в Донецьку. Уже діяли правила, що на неокуповану територію України потрібно виїжджати з перепусткою. Я не могла отримати цю перепустку, бо я мала прописку в Луганській області, і фактично я не могла навіть приїхати з Донецька, припустимо, до Артемівська чи Краматорська, щоб подати документи та зробити цю перепустку.

Саме навесні 2015 року у травні мені потрібно було виїхати з Донецька до Вінниці для складання кандидатських іспитів. У мене були лише аспірантський квиток і паспорт. Мене на українському блокпосту біля Артемівська висадили з автобуса, бо я не мала перепустки. І з одного боку, я дуже раділа, що я вже на неокупованій території, але з іншого – мені було дуже страшно, що мене не пропустять далі й доведеться повернутися до Донецька. На щастя, мої документи перевірили, вислухали мою історію, чому мені треба було виїхати, і пропустили.

За півроку довелося знову приїхати до Донецька, забрати деякі речі. Але місто, яке я знала, любила, запам’ятала, уже не було таким, як раніше. Я боялася виявитися затриманою. Не відчувала себе у безпеці, жодної перспективи там – і від цього була якась спустошеність.

Зараз я у столиці України, далеко від окупованих територій. Це сприяє спокійному відчуттю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій