Я живу сама, чоловік помер сім років тому. У мене є дочка та онук, але вони живуть окремо. Мені 70 років, я на пенсії. Дуже важко виживати, постійно на щось не вистачає. До війни, звісно, жилося краще, ніж зараз.

Під час воєнних дій я нікуди не виїжджала. Тут у мене п'ять кішок, два собаки, сусідський собака та кіт. Тільки через тварин нікуди не виїжджала, не могла їх покинути.

До сусідів було пряме попадання в будинок, а до мене полетіли уламки і побили дах та скло. Сама не постраждала.

Було дуже страшно, коли бомбили особливо вночі, не дай Боже! Я була одна в хаті, кішки лежать, а я бігаю. То в коридор біжу, де немає вікон, там самі стіни, а в кімнатах скрізь вікна. Я бігаю, молюся до Господа, а кішки спокійно лежать. Я надвір, а там ще страшніше. Все летить, рветься, горить, скрізь горить. Забігаю, а вони лежать, значить ще не смерть, ще не кінець. Вижила разом із кішками. Як згадую, стає моторошно.

У льох теж не можу спускатися. Думаю, як потрапить... У сусіда двічі було влучення. Міна встряла в дивані, летіла крізь дах і диван. Потім він мені уламок показував. Добре, що спав у гаражі, а то не було б сусіда, не дай Боже.

Коли була гуманітарна допомога, я була дуже рада. Вона рятувала.

Війна дуже змінила моє життя. 2 вересня 2014 року помер чоловік, і я залишилася сама. Світла не було півроку, не платили пенсію. Їздила до Біловодська і там знімала гроші, бо вони були на картці банку, а його розбили, рік тут не працював. Як виживати? Як? Не дай Бог.

Перші півроку було дуже важко виживати без грошей. Жодних запасів не було. Матеріально було тяжко.

Я дуже хочу забути перший рік війни, особливо перші місяці. Цвинтар знаходиться неподалік нашого будинку, але ми думали, що чоловіка не довеземо – так бомбили. Цвинтар розбили, багато будинків зруйнували.

Мрію, щоб був мир, більше нічого. Наші люди гинуть щомісяця. Весь час то поранені, то загиблі. Миру, тільки миру, щоби не стріляли. Більше нічого не хочу. Ми не знаємо, що буде надвечір.