Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євген і Лідія Падалко

«Я не буду рятуватися. Так тут і залишуся»

переглядів: 926

Дружина Лідія:

Стрільбища постійні щоночі. Якщо день не стріляють, то нормально. Потім починають. Зараз вже і вдень. Але вдень не так ще агресивно, а вночі постійно.

Я не буду рятуватися. Так тут і залишуся

Найстрашніше і найбезвихідніше, коли обстріл жахливий, і я не можу чоловіка-інваліда витягнути з хати. Якщо, не дай Бог, влучило б, я б не знала, як його витягати з дому.

Снаряд влучив до сусідів, а у нас тріснула хата ззаду. Вікна в сусідів повилітали з рамами. Ми не знали, що робити, злякалися. Хапаю його, не знаю, куди бігти. Я навіть не зрозуміла. Я думала, що це до нас влучило. Такий вибух був жахливий. Страшно в такий час таким інвалідам переживати це все.

Я не буду рятуватися. До чого рятуватися? Так тут і залишуся. Рятуватися... рятуватися вже не варто.

Чоловік Євгеній:

Я не буду рятуватися. Так тут і залишуся

У 2004-му почали ноги боліти, ходити стало важко. Довго далеко не пройдеш. Далі – гірше. Підказати – ніхто з лікарів не підказав, що треба було крапати. І пішли проблеми далі.

Потім у Донецьку операцію зробили, і стало зовсім «добре», через місяць після операції відрізали ноги. Прохідності судин не було. Зробили операцію, хотіли прочистити там все чи поміняти. Хто його знає? Ну, напартачили так, що й місяця не минуло – довелося відрізати.

Дружина:

Через кожні два роки треба довести, що немає ніг. Навіщо це все треба? Є ж в раді безпеки всі документи. Навіщо через кожні два роки це доводити? Він залишився в 54 роки інвалідом. Якось він же пересуватися повинен? Нам сказали, що машину інвалідну ми ніколи не отримаємо, черги на них жахливі. Людина, отже, прикута до свого дому, до ліжка, і далі свого двору він виїхати не може нікуди.

Чоловік:

Непотрібною людиною себе почуваєш, просто зайвою. Кому я потрібен? Поки бабця жива, поки потрібен. А так... Хто кому потрібен у нашій країні? Так будемо жити, як Бог дасть, будемо намагатися виживати.

Я не буду рятуватися. Так тут і залишуся

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Північне 2016 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій